Doorgaan naar artikel

Aardbei Stelling

‘We hebben bijna alle doordragers wel gehad’

Ton Groot in Hoogwoud teelt aardbeien op tafels, al zo’n 15 jaar. De productie gaat volledig weg in thuisverkoop. “We keken indertijd om ons heen, het waren toen overal tafels. Het maakt voor de oogst niet uit of je lang of kort bent. Het waait in deze regio ook vaak door, dan zijn tafels wat gunstiger dan stellingen.” De tafels zijn zowat een meter hoog, met links en rechts van elke gewasrij een strook doek van 40 tot 50 centimeter, en een foliekapje per gewas. De planten gaan in potten van 5 liter.

Weelderige krengen
Vanaf het allereerste begin gaan er doordragers op, van het ras Evie II. “De planten worden met 25 stuks in een bosje aangeleverd, het zijn A+ planten, geloof ik. We planten ze meestal eind februari, in plastic potjes van 10 centimeter. Die worden in de kas op de grond uiteengezet om daar in te wortelen. Begin april zijn de planten behoorlijk volgroeid en dan gaan ze naar buiten om af te harden. In de kas hangt een beregeningssysteem, en we kunnen broezen. Stoken doen we niet. Er zijn collega’s die hebben nu al geplant, maar ik vind dat te vroeg. Met vriesweer moet je ze uit de vorst houden, en wat is je winst? Eind februari beginnen is nog tijd genoeg en dan groeien de planten in een keer door. In de potgrond zit voldoende stikstof om een maandje vooruit te kunnen. De groei moet niet hard gaan, dan krijg je van die weelderige krengen.” Voorbloeiers worden verwijderd als de planten naar buiten gaan. “Vooral als de planten knap ontwikkeld zijn, willen er makkelijk wat meer bloemen inzitten. We halen ze er dan allemaal uit, zodat het gewas eerst een goede fabriek kan maken.”
Groot is opgegroeid met doordragers. “Vanaf mijn 16e. Ik ben nu onderhand 60 jaar, en heb zowat alle rassen wel gehad die op elk moment in de mode waren. Daar zat van alles tussen, inclusief rassen die wel aardig leken voor onze manier van afzetten, maar zelfs daarvoor niet voldeden, omdat de vruchten zelfs daarvoor te zacht waren.”

Sonata op proef
“We hebben ook nog even bekeken of we wat konden met de rassen Elsanta en vooral met Sonata, om goed vroeg in het seizoen al aardbeien te hebben. Maar tussen de laatste Sonata en de eerste doordragers zat een gat. De eerste doordragers pluk je normaal vanaf eind juni/begin juli, dat viel bij de klanten niet in goede aarde. Bovendien kwam het teelttechnisch niet goed uit. Die Sonata stond ook op de tafels, die planten konden uiteraard pas na de laatste pluk geruimd worden. Bovendien bleven de stengels erg dun, dat gaf zelfs met onze tafelteelt veel kniktrossen. Het betekende dat de daarop volgende doordragers langer op de grond moesten blijven staan, voordat ze op de tafels gezet konden worden. Die planten groeiden daardoor ook rommelig uit.”
Groot heeft sinds vijf jaar ook een glasteelt Elsanta, Deze planten gaan eind februari de kas in. De teelt gaat in Meerlebakken. “Dat is ook voor de thuisverkoop. Heb je in april/mei een beetje mooi weer, dan krijg je meteen klanten die aardbeien willen hebben. Met deze teelt kunnen we in de loop van mei in productie zijn.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Groot

aarbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin