Doorgaan naar artikel

‘Je moet als ondernemer je uren betaald krijgen’

De planning van Roel Bakker in Wervershoof om op 1 december zijn laatste bloemkool te oogsten, is niet helemaal uitgekomen.

“We hebben nog 1,5 hectare staan en daar moeten we nog een keer doorheen. Het rijdt niet gemakkelijk, dus daar zijn we nog wel enkele dagen mee bezig”, denkt Bakker op 5 december. De rassen die er nog staan zijn Anique en een planting Clarina, die wat meer tijd nodig had om aan de oogst te komen. Het gevolg is dat de aandacht verdeeld moet worden tussen de bloemkool, de irissen en de eerste tulpen voor de kerst.



Kolen bomvol vocht

Over de kwaliteit van de huidige bloemkool en die in de afgelopen weken is Bakker dik tevreden. “Alleen de houdbaarheid valt tegen, vanwege de natte omstandigheden. Die kolen zitten bomvol met vocht.” De prijsvorming zat in de afgelopen weken voor de 6’en rond 50 cent en voor de 8’en op 30 tot 40 cent. “Maar iedereen sneed toch 8’en, want het duurt nu te lang voordat het 6’en zijn. Dan kun je er maar beter vanaf zijn. Bovendien kun je nu beter alles maar wegsnijden, anders moet je nog een keer door die doordrenkte sporen rijden.”



Geen bloemkool na tulpen

Bakker heeft slechte ervaringen met een teelt van bloemkool na tulpen. “Het is al het tweede jaar op rij dat de tulpen onder vrij natte omstandigheden gerooid moeten worden. Dan plant je daar zo snel mogelijk een nateelt bloemkool op, maar die hebben dan toch last van structuurbederf waardoor er nogal wat planten verloren zijn gegaan. Het heeft ook te maken met de nieuwe rooimachine met een werkbreedte van 1.80 meter in plaats van 1.50 meter. De grond wordt door die machine meer door elkaar gehusseld.”



Met plezier richting 2013

Terugblikkend op 2012 stelt Bakker vast dat het een jaar was om net uit de kosten te komen. “Teelttechnisch hebben we van alles meegemaakt. Bij de potplanten hadden we veel schade van ganzen, duiven en hazen. In de zomer ging het goed en vanaf begin oktober hebben ‘te kort’ moeten snijden om voldoende te kunnen leveren. In het najaar is er nog redelijk wat verzopen.”

Prijstechnisch komt Bakker uit op een prijs die zo’n 10 cent ligt onder zijn gewenste prijs. “Je moet als ondernemer je uren wel betaald krijgen en je moet kunnen investeren in het bedrijf om het op niveau te houden. Dat was dit jaar toch iets onder de maat, maar we gaan met veel plezier richting 2013 want de balans slaat snel om als de middenprijs ook maar een beetje hoger uitvalt.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Roel Bakker

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin