Doorgaan naar artikel

‘Ik beslis na de aspergebeurs in Karlsruhe’

“We gaan de komende week beginnen met het verwerken van het loof”, meldt Frank Swinkels in Ysselsteyn op 21 november.

“Het loof buiten is vrijwel helemaal afgestorven en de omstandigheden zijn momenteel ideaal. Dus waarom zou ik nog langer wachten om het onder te werken? Ik denk dat het een beetje vroeger is dan wat we gewend zijn. Het voordeel is geen structuurbederf en het loof krijgt nog wat extra tijd om in de grond goed te verteren.” De loofbewerking bestaat uit klepelen, doorfrezen en opploegen.



500 kuub potgrond per hectare

In de kas is het loof nog te groen om al te bewerken. “Dat zal wel half december worden voordat we daar het loof gaan verwijderen.” Daarna worden de brede bedden aangevuld met nieuwe potgrond; zo’n 500 kuub per hectare. “De koppen van de planten groeien in de loop van de tijd omhoog en de potgrond klinkt wat in, dat maakt het nodig om dit te doen.”



De klus wordt met de hand en schop geklaard. Vervolgens worden de bedden gefreesd, water toegediend en de folie op de bedden aangebracht zodat alles weer startklaar is voor het nieuwe oogstseizoen. Begin februari zet Swinkels in principe de kachel aan. “Of de buitentemperaturen moeten te extreem zijn, want dan krijg je het toch niet warm gestookt.”



Rassenkeuze staat nog niet vast

Komend voorjaar gaat Swinkels 3,5 hectare aanleggen en in 2014 nog 2,5 hectare. “De grond voor de aanleg van 2013 is gespit, gedraineerd en bemest; die ligt dus klaar om te planten. De aanleg in 2014 is herplant; die grond gaan we komend jaar biologisch ontsmetten.”



Over de rassenkeuze voor 2013 is Swinkels nog niet helemaal uit. “In ieder geval Backlim, dat ras zal waarschijnlijk de hoofdmoot vormen. Er komen ook rijen met Fortems en Tallems; ik wil met deze rassen ervaring op doen op onze eigen grond. Maar wat het definitief wordt, beslis ik pas na mijn bezoek van morgen aan de beurs in Karlsruhe. Daar staan Limseeds, Bejo en Nunhems en ook heel veel plantenkwekers. Daar kan ik dus nog de nodige informatie opdoen om tot de uiteindelijke keuze te komen.”

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Frank Swinkels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin