Doorgaan naar artikel

‘Blij met spruitkoolras Staedia’

“Druk, goede opkomst, goed georganiseerd en de proeven waren leuk om te zien,” reageert Job van der Burg op de Spruitkoolboulevard van 3 november in Westmaas.

“Alleen jammer van de schimmelproef. Daar lagen vijf strakke schema’s in, dan ligt het voor de hand dat daar niets uitkomt. Misschien moeten ze die schema’s niet zo dichttimmeren, zodat duidelijker wordt welke middelen tegen welke schimmels werken. Voor een residu-onderzoek zou zo’n schemavergelijking wel mooi zijn”. Bij de insectenproef viel op dat door niet of minder te spuiten met pyrethroïden de natuurlijke vijanden gespaard blijven, waardoor er minder schade is van de koolvlieg.



Over trendwatcher Anneke Ammerlaan: “Zij had een positief verhaal”, waarbij het voor de beleving van haar verhaal ‘spruiten als de friet van de toekomst’ misschien ook nog wat uitmaakte dat de prijsvorming momenteel niet verkeerd is. “We zitten nu gemiddeld op 45 tot 50 cent voor de A’s en de B’s”, aldus Van der Burg in week 45. “November is normaal niet de beste maand voor de prijsvorming, ik zou het wel mooi vinden als we dit niveau nog even kunnen vasthouden. De tijd zal het leren…”



Staedia heel november

Voor de kwaliteit van de spruiten is het evenmin een ongunstig seizoen. “De productie mocht wel wat beter. Door de kou en de nattigheid zijn ze achtergebleven, en ze groeien ook nu niet veel meer bij.” Sinds begin november staat de plukker van Van der Burgh in het ras Staedia. “Dat ras hebben we al een paar jaar, het groeit gemakkelijk bij ons, daar zijn we erg blij mee. We plukken er de hele maand november nog in. ”



In deze Staedia is geen koolvliegschade te vinden. Dat is op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat het op hetzelfde perceel groeiende ras Plutus daar wel last van had. “Dat lijkt dus een rassenkwestie. We hebben overigens geen traybehandeling met Tracer uitgevoerd. Dat gaan we het komend jaar zeker wel doen.” Voor Plutus werden twee plantingen Abacus geplukt. “Ook erg goed, met een mooie productie en kwaliteit.” De start was met het ras Davlin.



Slakkenschade

Voor de pluk na Nieuwjaar staan de rassen Albarus, Batavus en Bowintus op het programma. “Ik denk dat we die nog een keer spuiten tegen echte en valse meeldauw, vermoedelijk met Folio Gold.” Bowintus is nieuw. “Het ras staat er wel  goed op. Het is een mooie aanvulling: Batavus blijft wat fijner, Albarus is wat grover, en Bowintus valt daar mooi tussenin.”



In zijn vorige bijdrage merkte van der Burg op dat hij ondanks meermalen slakkenkorrels strooien, niet helemaal slakkenvrij was gebleven. Zo’n zes weken geleden heeft hij daarom nog een keer Sluxx gestrooid.  “Het is binnen de perken gebleven, maar op een perceel zien we nu wel wat schade”.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin