Doorgaan naar artikel

‘Tot een paar weken geleden geen onkruid’

Op één locatie hebben de kasasperges van Frank Swinkels in Ysselsteyn voor het tweede jaar op rij last van bladluizen. “Ja, een opvallend verschijnsel. Ik denk dat we daar volgend jaar toch iets tegen moeten doen om het probleem de baas te blijven.” Swinkels denkt aan behandelen met Pirimor of Spruzit.

De stand van het loof in zijn kassen en tunnels stemt hem verder tot tevredenheid. “Naar verwachting zal in december het loof in de kas helemaal afgestorven zijn en bewerkt kunnen worden.” Ook de stand buiten is nog goed. “Backlim heeft wel wat minder loof dan Cumulus, maar dat is bekend. En bij Cumulus is het gewas wat meer omgevallen; ook bekend. Al met al staat er het voor de tijd van het jaar keurig bij, hoewel de stand van het gewas in de afgelopen weken natuurlijk achteruit gaat.” De loofbewerking zal straks bestaan uit klepelen, doorfrezen en opploegen. “Het kan ook zonder klepelen, maar dan is de vertering minder.”



Swinkels behandelde het gewas slechts twee keer tegen schimmels. “De ziektedruk was dit jaar laag; het gewas is regelmatig goed opgedroogd.” De gebruikte middelen waren dithane, Kenbyo en Score, waaraan Decis werd toegevoegd tegen aspergekever, maar dan vooral uit voorzorg.



Het onkruid bestreed Swinkels zelf met een zelfgebouwde spuitmachine. “Het ontwikkelen van die machine heeft moeite, tijd en geld gekost, maar ik denk dat ik dat nu al heb terugverdiend. Het voordeel is dat je op het juiste moment het onkruid kunt bestrijden; tot een paar weken geleden heeft er echt geen onkruidje ingestaan.” Hij bestreed het onkruid met een mix van de vier toegelaten middelen.



Dat hij na het stoppen met steken de paden 30 centimeter liet lostrekken door een loonwerker beschouwt de Limburger als een goede zet. “Het gewas is in mijn ogen daardoor beter doorgegroeid, het water kon beter weg en er komt op die manier meer lucht in de grond. Deze maatregel is voor herhaling vatbaar.”

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Frank Swinkels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin