Doorgaan naar artikel

Chinese Kool

‘Financieel gezien is het ‘nul’ dit jaar’

“Tja, wat moet ik ervan zeggen”, reageert Theo Rooyakkers in Helden. “Over de zomer moeten we het maar niet hebben, want dat is een drama. De kwaliteit en houdbaarheid is een probleem door mineervlieg, binnenrand en rot op de nerven en de prijsvorming blijft ook ver achter. Als ik nog iets positiefs mag melden is het dat de druk van bladluizen en koolvlieg wel mee valt. Vorig jaar was het qua kwaliteit ook niet best, maar financieel gezien ging het nog wel. Dit jaar zijn de kwaliteitsproblemen zo mogelijk nog groter en is het financieel gezien ‘nul’. Ik heb het nog nooit zo mee gemaakt en ik weet ook niet wat ik ermee aan moet. De afzet naar Rusland liep heel lang helemaal niet, maar begint nu een beetje aan te trekken. Dat is een klein lichtpuntje, maar het is echt een drama; ik kan er niets anders van maken. Laten we het maar over de bewaarkool hebben, dan richten we de blik in ieder geval weer vooruit.”

Trayplanten en perspotten
De bewaarkool werd geplant tussen 8 en 20 augustus en kregen flink wat regen en ook hagel te verduren. “Ik heb ze al een keer behandeld met Rovral en ze staan redelijk te groeien. Al met al ziet dat er niet slecht uit.” Rooyakkers koos voor eenderde trayplanten en tweederde perspotplanten. “Trayplanten zijn goedkoper, hoewel je er bij het planten wel een mannetje meer voor nodig hebt. Toch scheelt het alles bij elkaar 200 tot 225 euro per hectare aan kosten rond het planten. Dat is toch weer meegenomen. Ze bewortelen wat makkelijker en zijn daardoor minder stressgevoelig. We werken al vier of vijf jaar met deels trayplanten en dat bevalt goed. De bewaarbaarheid is ook niet minder dan van perspotplanten.” Het ras is Bilko en er staat nog een bewaarras op proef.

Geschikte percelen schaars
De benodigde grond voor de bewaarteelt bij elkaar krijgen, had dit jaar wat ‘voeten in aarde’. “Aaltjes vormen toch een probleem als het gaat om geschikte percelen. Dit jaar kwamen percelen ook nog later beschikbaar door de latere graanoogst. Misschien moet ik dat volgend jaar toch maar eens aan het begin van het seizoen vast rond zetten. Een van de dingen om over na te denken de komende winter.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin