Doorgaan naar artikel

Bloemkool

‘Met of zonder Centium maakt geen verschil’

Met zo’n 5 à 6 gangbare en enkele biologische bedrijven heb je de bloemkoolteelt in Flevoland wel in beeld. Bert de Feijter in Emmeloord is een van die gangbare bloemkooltelers. Daarnaast teelt hij zaaiuien en wintertarwe.

Een week eerder
Hij verwachtte eind week 20 zijn eerste kool te gaan snijden en dat is een week eerder dan in andere jaren. Dat gaat door tot rond half november. Winterbloemkool telen is niet aan de orde. “Dat hebben we nooit geprobeerd, maar het is hier te risicovol als je ziet hoe de temperatuur onderuit kan gaan.”
Het spits wordt afgebeten door achtereenvolgens Easytop, Xenia en Solis. Deze rassen – en nog een aantal andere – hebben tot de derde week van april onder doek gelegen, dat was zo’n vier weken. “Vanwege de hitte op dat moment durfde ik de bedekking niet langer te laten liggen.” Het gewas is inmiddels ook voor de vierde keer beregend. “Die bevochtiging doen we vanwege de slechte waterverdeling liever niet over het doek heen. Dat is 30-grams doek, met extra water wordt het dan ook wel erg zwaar.”

’s Nachts beregenen
Voor de vroegste teelten valt de keus op zandgrond. Deze huurgrond ligt deze keer omzoomd door bossen, zodat de wind hier beperkt bleef. Dat kwam de waterverdeling bij het beregenen ten goede. “Dat was een gelukje. Nu beregenen we alleen bij het aanslaan van de planten, en verder ’s nachts want dan waait het meestal minder.”
De basisbemesting voor de vroege teelten bestaat uit 1.000 kilo Kemistar per hectare, dat is een blend van Agrifirm met 200 kilo stikstof, 60 kilo fosfaat en 100 kilo kali per ton. De bijbemesting gaat afhangen van de gewasstand. Die gift wordt in rijen gegeven, in combinatie met schoffelen. 

Onkruidbestrijding goed gewerkt
Qua ziekten en plagen valt er weinig te melden. Bladluizen hadden zich tot eind week 19 nog niet gemeld. “Je ziet alleen wat grote koolwitjes, maar die leggen hun eitjes op een paar planten, daar ga je niet voor spuiten.”
De onkruidbestrijding op de vroege plantingen is uitgevoerd met 1 liter Butisan S plus 150 milliliter Centium per hectare. “Dat heeft ongelooflijk goed gewerkt, zelfs een beetje té goed als je kijkt naar de witte planten. Misschien was 100 milliliter Centium beter geweest. Overigens gaat dat niet ten koste van de groeisnelheid. Ik heb als proef ook een stukje niet behandeld, en een stukje gespoten met uitsluitend  Butisan S. Daarin zitten geen groeiverschillen, terwijl je verwacht het gewas met die Centium een tik uit te delen. Niet dus.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin