Doorgaan naar artikel

Prei

‘Oogstmoment wordt wikken en wegen’

“De schotvorming begint op gang te komen”, stelde Willem van der Heijden in Den Dungen op 13 april. “Het zit nu op 3 tot 4 centimeter. Het zal aan het weer liggen hoe de prei voor de bewaring het redt, want de dikte heeft die prei nog niet en het tempo van de groei valt ook nog niet mee. Het moment van rooien wordt echt een kwestie van wikken en wegen.”

Harston wat de klok slaat
Sinds januari rooit Van der Heijden Harston. De prei die hij nu aan het rooien is, kreeg eind januari 300 kilo MAS per hectare “en die barst nu uit zijn voegen. Achteraf bekeken had ik de bewaarprei misschien ook wat stikstof moeten geven, maar ook weer niet zoveel als de prei die we nu aan het rooien zijn. Ik heb die prei wel 500 kilo patentkali gegeven voor de stevigheid.” De nu te rooien prei kreeg bovendien een bespuiting tegen papiervlekken. “Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want in de bewaarprei die tot eind februari onder doek lag, zie je nu aantasting door papiervlekken.”
Ook een eventuele beregening is een afweging. “Onze grond is vrij vochthoudend, ik heb nog niet beregend. De ene week is het vrij warm, de andere weer kouder. Echt nodig is het nog niet.”

Slechte prijsvorming
De kwaliteit is super, zonder bruine strepen, losse schachten of wat nog meer te verzinnen valt, maar de prijsvorming laat te wensen over. “We verwerken op een laag pitje, want met 25 tot 30 cent per kilo valt er niets te verdienen. We beleveren onze afnemers en dat is het, bovendien hebben we genoeg ruimte in de koelcel om prei te bewaren.”

Afdekken loont
Van der Heijden dekte tijdens de vorst alles af met microklimadoek. “Op sommige bedden kwamen we wat lengte te kort en daar kun je het verschil op de streep af zien door veel meer dode bladpunten. Afdekken heeft opnieuw zijn diensten bewezen.”
In de bewaarprei werd het onkruid zo’n drie weken geleden bestreden met chloorprofam. “Dat heeft goed uitgepakt, want er volgde een paar koude nachten op. Dan werkt dat middel perfect.”

Week groeiachterstand
De eerste prei van het nieuwe seizoen werd in week 10 geplant. Dat waren Marokkaanse losse planten. Tot week 15 plantte hij daarna wekelijks om daarna over te schakelen op een 2-wekelijks schema. De vroege rassen zijn Kripton, Roxton en Previta. De weggroei valt hem een beetje tegen. “Normaal zie je die planten op de oude wortels snel verder groeien en dan maken ze ook snel nieuwe wortels. Dit jaar hebben ze op die oude wortels niet veel gedaan. De plantenkweker is komen kijken, maar die heeft er ook geen verklaring voor. Gisteren heb ik ze beregend en dan zie je stukken die mooi recht trekken, maar ook die nog wat blijven hangen.”
Van de vroegste planting werd in week 13 het doek verwijderd. “Dat was toch even schrikken hoe dat gewas erbij stond, want dat zie je niet zolang ze onder dat doek zitten. We hebben toen flink bijbemest en beregend om ze goed aan de groei te krijgen. Desondanks hebben ze een week groeiachterstand.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin