Doorgaan naar artikel

Witlof

‘Nu al aan het beregenen in de koelcel’

“Er zou wel wat meer grond meegekomen mogen zijn”, stelt Rob de Boer in Spierdijk over zijn gerooide wortels. “De omstandigheden waren ideaal, het ging gemakkelijk, maar de wortels zijn wel erg schoon dit jaar. Ik ben nu al aan het beregenen in mijn koelcel.” De wortels zijn verder gezond, maar de productie verschilt van perceel tot perceel enorm. “We hebben percelen van 180 duizend stuks, maar ook van 100 duizend.” De verschillen zitten in de mate van droogte in het voorjaar, stuifschade in de Wieringermeer en de natte omstandigheden in augustus en september. “We hebben voldoende wortels, maar daarvoor hebben we wel wortels moeten bijkopen”, aldus De Boer op 7 december.

Elke dag roodlof
In de trek stonden in week 49 de laatste wortels van het ras Flexina. “Volgende week beginnen we met de eerste oogst van de nieuwe wortels met het nummer 146 van Enza. Dat ras geeft een mooi, kort en buikig lof.” Het nummer verwerkt De Boer in 1,5 tot 2 weken, daarna volgt 5 weken Atlas en vervolgens Endora, Topscore, Baccara, Vintor en Symfonie. “En roodlof trekken we het hele jaar door.” Dat roodlof bij Albert Heijn tot groente van de maand december werd uitverkoren, vindt De Boer zeer positief voor zo’n kleine groente. “Maar dan moet het wel dagelijks overal in de winkels liggen.”

Afzet onder druk
De Boer teelt op 20 graden Celsius watertemperatuur en 19 graden luchttemperatuur. “Wij forceren verenkelde wortels. Door de extra ruimte trekken water- en luchttemperatuur dicht naar elkaar toe.” Van smet is geen sprake, wel behandeld hij met 80 gram calciumchloride per vierkante meter.
De afzet staat behoorlijk onder druk. “De kwaliteit I-I doet nog 80 cent per kilo, maar I-II zit op slechts 50 tot 55 cent. Dan kun je beter pepernoten rapen, dan heb je je zakken sneller gevuld.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob de Boer

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin