317 bekeken

‘De handel heeft ze graag’

“Een perceel andijvie met als voorvrucht tuinbonen hebben we onder moeten frezen”, stelt Jan Lagendijk in Ridderkerk. “Dat kwam door het broeierige weer en de gewasresten van de bonen. Als je net na het planten dan ook nog wat water moet geven, dan kun je wachten op roodverkleuring op de nerven van de onderste bladeren. Bij andere plantingen hoeft er alleen maar een extra blaadje vanaf, maar dan ben je wel licht aan het snijden.” Er passen zo’n 13 tot 14 kroppen in een fust van 6 kilo.

Laatste planting wel laat
Lagendijk voerde net na het planten een behandeling uit met Rovral tegen smet. “Dat doen we normaal gesproken nooit, maar gezien de omstandigheden durfde ik nu het risico niet te lopen om geen behandeling uit te voeren.” Verder is het op het terrein van ziekten en plagen rustig. “Nee, geen bladvlekken en ook geen insecten. Het zaad is wel gecoat met Tracer, dat scheelt natuurlijk ook een heleboel.” Het ras is Nuance, de laatste twee plantingen zijn Allure. “De laatste hoop ik morgen te planten,” aldus Lagendijk op 1 september. “Het liefst had ik die vorige week al geplant, maar dat ging niet door de natte omstandigheden. We hebben al eens vaker zo laat geplant en toen leidde dat toch nog tot mooie 15’ers. Ik hoop dat we dat dit jaar weer kunnen zeggen.”

Geweldige prijzen
De prijsvorming stemt Lagendijk tot volle tevredenheid. “Maandag 23 augustus was de prijs 1,15 euro per kilo en gedurende heel de vorige week 1,20 euro. Dat zijn natuurlijk geweldige prijzen. Van deze week heb ik nog geen prijzen, maar ik begrijp dat de handel ze graag heeft.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.