276 bekeken

‘In afwachting van de piek’

“We hebben alles er wel uitgekregen”, stelt Gert-Jan de Wit in Grootebroek tevreden vast. Hij doelt op zijn wortels. “Op de vrijdag vóór de vorstperiode was alles binnen.” Grootebroek had het geluk dat zijn worteltelers voor het rooien niet afhankelijk zijn van loonwerkers. “Bovendien zijn ze bijtijds begonnen met rooien; eerst op de zwaardere percelen en later de lichtere. Over het algemeen ging het goed, zonder al te veel tarra. Wel is het zo dat de wortels dit jaar aan de fijne kant zijn. Tussen 10 en 20 oktober hebben we nog ‘een rondje langs de velden’ gedaan, maar sindsdien hebben ze niet veel meer gedaan.” Voor zover De Wit het nu kan beoordelen is de gezondheid goed. “Een beetje Sclerotinia, maar niet meer dan anders ondanks het natte najaar.”

Verschillen tussen rassen
Door de koude omstandigheden verliep het inkoelen naar 1 graad Celsius volgens het boekje. In het aantal gerooide wortels per hectare zit tussen de rassen nogal wat verschil. “Bij Ombline zitten we boven 200 duizend wortels, bij de overgezaaide Topmodel op 125 duizend omdat die ook de tweede keer niet geweldig opkwamen. Vintor zit op een normaal gemiddelde van 160 tot170 duizend stuks. Ze passen wel in minder kuubskisten omdat ze fijner zijn dan normaal gesproken.”

De vaart erin houden
De eerste nieuwe wortels van het ras Jador werden 25 november ingezet. “Ze zijn goed gezond en komen mooi voor de dag. We zitten op een schema van 21 dagen, dus ik verwacht de eerste volgende week donderdag te oogsten”, aldus De Wit op donderdag 9 december. De watertemperatuur zat in het begin op 21 graden Celsius en de luchttemperatuur op 19,5. “Dat is aan de hoge kant, maar vanwege de kerst wilde we de vaart er inhouden. Momenteel zitten we op 17,5 water en 16 lucht, dat hebben we op een gegeven moment in 3 dagen afgebouwd. Eerst een graad minder, daarna nog twee keer en halve graad. Nu kunnen ze tot aan de oogst rustig doorgroeien.”

Vol met pepernoten
De prijsvorming stond vorige week flink onder druk. “Dat heeft te maken met Sinterklaas. De kinderen zitten dan al vol met pepernoten… Nee, ook de supermarkten zijn dan afwachtend en hebben de prioriteit niet bij groenten liggen. Een beetje in afwachting van de piek met Kerstmis.
Ook op ZON fruit & vegetables zag je de prijs deze week onderuit gaan naar 45 tot 50 cent per kilo voor kort grof. Daar hebben wij als telers voor The Greenery in de voorverkoop last van, want daar wordt wel naar gekeken. Toch zaten we de afgelopen week nog op gemiddeld 70 cent, deze week zal het wel wat minder zijn, maar we zakken niet helemaal door het ijs. Hopelijk komen we met de kerst nog voor de boeg weer op een redelijke prijs uit.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.