Doorgaan naar artikel

Op prei geen geld toeleggen is al ‘winst’

Vanaf midden vorige week maakte de prijs van prei een opleving door, met prijzen boven de 60 cent per kilo. Deze week was er op dinsdag en woensdag sprake van een dalende trend richting 30 cent. Donderdag 1 maart leeft de prijsvorming weer op. De schommelingen in de prijzen hebben alles te maken met een wisselend aanbod.

Op REO Veiling zat het prijsniveau voor de sortering 3-4 FLMW tussen half december en 10 januari tussen 40 en 60 cent. Op 20 februari was het opnieuw 40 cent en in de tussenliggende periode zaten de prijzen daar (tot ver) onder. Na de ‘piek’ van 57 cent op woensdag 21 februari zakte het weer naar 32 cent afgelopen dinsdag. Donderdag 1 maart gaan de prijzen weer wat omhoog met 40 tot 45 cent. Voor een inschatting van de marktsituatie op de korte termijn was bij REO deze week niemand beschikbaar.

Invloed vorst

Met matige tot zelfs strenge vorst in het vooruitzicht, besteedden veel telers vorige week hun tijd aan het rooien op voorraad. Daarbij gaat het om voorraden van een dag of tien. Dat betekende een kortstondig kleinere aanvoer met een positieve invloed op de prijs. Nu de verwerkingslijnen weer op hun normale niveau (kunnen) draaien, is dat effect weer tenietgedaan. Dat leidde tot het omgekeerde effect van wat vaak gezegd wordt: toen de vorst eenmaal inviel, zijn de prijzen juist omlaag gegaan.

Kostprijs plus

Overigens zijn niet alle preitelers afhankelijk van de vrije markt. Zij hebben minder last van de slechte prijzen, maar de prijs is vaak wel gerelateerd aan de vrije marktprijzen. Telers met kostprijsplus-afspraken leggen er in ieder geval geen geld op toe. Dat is dan de ‘winst’, zo laat een teler weten.

Toen de vorst inviel, zijn de prijzen omlaag gegaan. Foto: Stan Verstegen

Toen de vorst inviel, zijn de prijzen omlaag gegaan. Foto: Stan Verstegen

Handhaving prijsvorming

De schommelingen in de prijzen zijn op dit moment wel heel erg gerelateerd aan de aanvoer. De aanvoer volgende week is ook mede afhankelijk van de plantwerkzaamheden die op stapel staan. Door de vorst zijn de allervroegste plantingen vaak uitgesteld. De voorspellingen van dooi in het weekend zullen volgende week leiden tot een inhaalslag bij het planten. Dat zou minder aanvoer kunnen betekenen en dat leidt tot de verwachting van gelijkblijvende of licht aantrekkende prijzen tot midden volgende week. Daarbij is bij ZON fruit & vegetables ook sprake van een toenemende vraag vanuit Duitsland, mogelijk omdat bij de retail een actieweek gepland staat, hetgeen de prijsvorming ten goede komt. Over de prijsvorming na midden volgende week durft niemand al uitspraken te doen.

Prognose: op de korte termijn houdt de prijsvorming stand

Bekijk en vergelijk marktprijzen van diverse producten

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin