Doorgaan naar artikel

Dal bloemkoolprijs lijkt bereikt

Op de veilingen ‘doet’ bloemkool begin deze week 20 tot 25 cent. Dat staat in schril contrast tot de prijzen in de supermarkten van 79 cent tot € 1,49. De lage telersprijzen lijken van tijdelijke aard.

Eind juni lagen de prijzen voor bloemkool rond € 1,- en was de verwachting dat die prijs gezien de schaarste aan product nog wel een week of twee zou blijven. Eind juli is de constatering dat de prijs in de afgelopen vier weken juist een dalende tendens liet zien, met als dieptepunt prijzen van rond 25 cent op 24 juli. Dat is althans momenteel de verwachting.

Plantingen bij elkaar

In de afgelopen weken was sprake van een groot aanbod aan bloemkool. “Het heeft bloemkool gesneeuwd”, is in deze een treffende uitspraak van een kenner. Slechte omstandigheden rond het planten en de hitteperiode tijdens de groei zorgden ervoor dat veel planten de aanleg van bloemkool uitstelden. Dat gecombineerd met de groeizame omstandigheden daarna zorgde ervoor dat veel plantingen met hun oogst in juli dicht bij elkaar zijn gekomen. Dat had een flinke aanvoer tot gevolg. Die aanvoer overtrof de vraag en daardoor daalden de prijzen in de vrije handel geleidelijk van het niveau van rond € 1,- eind juni tot een niveau van 20 tot 25 cent begin deze week.

Dat wil overigens niet zeggen dat alle bloemkool op dit moment tegen dergelijke prijzen de deur uitgaat, merkt een insider op. Er staat, zeker in Noord-Holland, ook bloemkool op contract waar wel geld aan te verdienen valt.

Schaarste na overvloed

De verwachting is dat de aanvoer, in ieder geval volgende week, geleidelijk zal afnemen. De tijdelijke voorraden in de koelcellen zijn dan verdwenen en op het veld staan even wat minder oogstbare bloemkolen.
Een gebruikelijk ritueel: na tijden van overvloed, volgen tijden van schaarste. Hoe dat uitpakt voor de prijs? “Prijzen voorspellen kan ik niet”, antwoordt een Zuid-Nederlandse teler daarop. “Een dergelijke periode van mindere prijzen komt ieder jaar wel een keer voor, misschien hebben we die periode nu dan al gehad. De piek in de aanvoer hebben we in ieder geval achter de rug.”

Bloemkool in de supermarkt

Het stuit telers tegen de borst dat er in supermarkten acties worden gehouden met prijzen die veel hoger liggen dan de huidige telersprijzen. Zo heeft Lidl deze week bloemkool in de actie voor 79 cent per stuk, maar andere supermarkten maken het nog bonter. Zo is bij Albert Heijn bloemkool een ‘goedkoopje’ voor maar liefst € 1,49 per stuk en dat kost een bloemkool ook bij de Plus en bij Jan Linders. Jumbo vraagt € 1,39.

Maak zelf prijsoverzichten van diverse gewassen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin