Doorgaan naar artikel

Zeeuwse sojaoogst valt tegen vanwege slechte enting

De opbrengst van soja in het project Zeeuwse Soja valt tegen. Dat meldt coöperatie CZAV.

De gemiddelde opbrengst bedroeg 2,2 ton per hectare, de topopbrengst bedroeg 3 ton. Reden is dat de inoculatie (enten) van het zaaizaad met rhizobium-bacteriën niet goed is gelukt. Inoculeren van sojazaad met rhizobium-bacteriën versterkt de stikstofbinding en verhoogt de opbrengst. Het enten is gebeurd in Oostenrijk.

Achteraf blijkt dat er te veel tijd zat tussen het tijdstip van inoculeren en zaaien, plus dat is gezaaid onder droge omstandigheden. Hetzelfde geïnoculeerde zaad dat in andere landen onder vochtigere omstandigheden is gezaaid, bleek beter aan te slaan, aldus Ko Francke, adjunct-directeur CZAV. Met dergelijke opbrengsten is de teelt niet renderend. Minimaal 3,5 ton per hectare is nodig, wil soja qua saldo kunnen concurreren met gewassen als tarwe.

Proef met soja in Zeeland gaat verder

Het aantal telers is van 4 in 2016 gegroeid naar 6 in 2017, met een gemiddeld areaal van 4 hectare soja per teler. Voor komend jaar verwacht CZAV, die een rol heeft in de teeltbegeleiding, collectie en bewerking, wederom een kleine toename. De interesse onder telers is er zeker, mede doordat provincie Zeeland de ontwikkeling tot nog toe ondersteunt in de vorm van een subsidie. Deze steun is noodzakelijk om kennis verder te ontwikkelen door middel van studie en proeven.

De Zeeuwse sojaproef is een gezamenlijk project van CZAV, Dutch Soy, Frank Food Products, SG Ceresco, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, FarmUp en Provincie Zeeland.

Zeeland heeft een geschikt klimaat voor bonenteelt en dus ook voor soja. In de markt is interesse voor Zeeuwse soja, zowel voor consumenten (tofu, bakkerij, sojadrinks) als voor veevoeders.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Martijn Knuivers

redacteur akkerbouw en mechanisatie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin