Doorgaan naar artikel

Rijenstrooier strooit nauwkeurig tot 22 meter breed

Een rijenstrooier met een werkbreedte van 22 meter en die ook nog zeer nauwkeurig doseert. Zo’n rijenstrooier bouwde Gerard Swinkels uit Mierlo. Coenders uit Lottum hielp mee aan de doorontwikkeling. De clou is een rijsnelheid onafhankelijke, hydraulisch aangedreven verdeelwals.

Een dergelijke verdeelwals maakt het mogelijk om per uitgang exact te doseren. Daardoor zijn grotere werkbreedtes mogelijk, tot 22 meter. Dat betekent een hogere capaciteit dan conventionele rijenstrooiers en besparing op arbeid.

Afgifte per uitgang

Ook is de afgifte per uitgang variabel te doseren, zodat er plaatsspecifiek bemest kan worden. Vooral de exacte dosering kort bij de plant zorgt voor een besparing op meststoffen. Die besparing kan volgens Coenders uit Lottum oplopen tot 15%. Een speciale weeginrichting zorgt voor die exacte afgifte per uitloopopening.

Coenders toonde op de Landelijke Preidag de versie met 26 uitgangen waarmee loonwerker Maas uit Kessel werkt. Foto: Stan Verstegen

Coenders toonde op de Landelijke Preidag de versie met 26 uitgangen waarmee loonwerker Maas uit Kessel werkt. Foto: Stan Verstegen

26 strooi-uitgangen

De rijafstand is variabel instelbaar tussen 40 en 75 centimeter. De machine is daarmee niet alleen inzetbaar in bijvoorbeeld prei en kool, maar ook in bladgewassen met 3 rijen op een bed van 1,50 meter.

Landelijke Preidag

Op de Landelijke Preidag op 12 oktober toonde Coenders een versie met 26 strooi-uitgangen die bij loonwerker Maas in Kessel in gebruik is. Er lopen inmiddels vier vergelijkbare strooiers in de praktijk. De gemonteerde voorraadbak is afkomstig van Swincosem. Er kan tussen 50 en 750 kilo granulaat of meststof mee gestrooid worden. De prijs is erg afhankelijk van de uitvoering en is op aanvraag verkrijgbaar bij verkoper Coenders.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin