Doorgaan naar artikel

De Kemp heeft primeur bio-aspergeplanten

Plantenkwekerij De Kemp heeft dit jaar voor het eerst biologische aspergeplanten opgekweekt. Het bedrijf heeft daarmee de primeur voor Nederland.

Dat Plantenkwekerij De Kemp in Meterik (gemeente Horst aan de Maas in Limburg) is begonnen aan de opkweek van biologische aspergeplanten komt door de vraag van biologische aspergetelers. Tot op heden zijn er geen biologisch opgekweekte aspergeplanten, daarom krijgen telers vrijstelling van Skal Biocontrole om gangbaar opgekweekte, niet-ontsmette, planten te gebruiken.

Met de introductie van biologisch opgekweekte planten, verandert dat niet. “Wij kweken de planten op bestelling, maar onze capaciteit is niet onbeperkt. Telers kunnen gewoon nog terugvallen op de vrijstellingsregeling”, licht directeur Paul Litjens toe.

Paul Litjens: “Wij kweken de planten op bestelling, maar onze capaciteit is niet onbeperkt. Voor de biologische teelt hebben we de rassen Backlim, Grolim en Ramires." - Foto: Stan Verstegen

Paul Litjens: “Wij kweken de planten op bestelling, maar onze capaciteit is niet onbeperkt. Voor de biologische teelt hebben we de rassen Backlim, Grolim en Ramires.” – Foto: Stan Verstegen

Perspectief in biologisch

Voor de biologische teelt zijn de rassen Backlim, Grolim en Ramires beschikbaar. De planten worden opgekweekt op eigen omgeschakelde percelen of op geruilde of gepachte biologische percelen. “We kweken ook al acht jaar biologische aardbeiplanten op, dit jaar voor het eerst op eigen grond die twee jaar in omschakeling heeft gelegen. We zien perspectief in de opkweek van biologisch plantmateriaal, daarom investeren we er ook in.”

Aanpak bio-aspergeplanten

De basis voor de opkweek van biologische aspergeplanten is een biologisch perceel dat qua structuur en bemesting op orde is. Dat vergt een jaar voorbereiding met de toepassing van groenbemesters, stalmest en compost. De grond wordt voor het zaaien gestoomd met een zelfrijdende Regero stoommachine. Het onkruid pakt De Kemp, zolang dat mogelijk is, mechanisch aan. Daarna volgt de ‘onkruidploeg’, zoals Litjens dat omschrijft. “Verder gebruiken we de biologische middelen wanneer dat echt noodzakelijk is en ontsmetten we de zaden niet.”

Het plantmateriaal wordt ook strikt gescheiden van het conventionele plantmateriaal verwerkt en vervolgens gekoeld opgeslagen volgens de regels van Skal.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin