Doorgaan naar artikel

Groei groente-uitvoer naar Zuid-Duitsland gestopt

Inkopers uit de Zuid-Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg importeerden in 2016 minder verse groente uit Nederland.

Daarmee daalt het aandeel van Nederlandse groente op die markten enigszins naar 31% en is de groei van de laatste jaren gekeerd. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis, die zijn bewerkt door Wageningen Economic Research (voorheen LEI). De waarde van de handel in verse groente met partijen in de zuidelijke Duitse deelstaten bedroeg in 2016 circa €430 miljoen, tegen €480 miljoen in 2015. Ter vergelijking: in 2013 was de handel met €270 miljoen nog een stuk lager. De handel met Zuid-Duitsland blijft daarmee op een historische hoge waarde.

Totale export groeit wel

De totale uitvoerwaarde van groente en fruit naar alle deelstaten in Duitsland (inclusief wederuitvoer) bedroeg in 2016 €3,9 miljard. Dat is 8,6% hoger dan in 2015. Daarmee zet de stijgende trend na 2014 door. De stijging van de exportwaarde komt mede tot stand door een toename van de wederuitvoer, met name fruit.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin