Doorgaan naar artikel

Immense waterschade verwerkende industrie

De Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie lijdt enorme schade als gevolg van de overvloedige regen in de laatste weken. De oogsten van doperwten, wortelen, bloemkool en andere zomergroenten die onder andere bestemd zijn om te worden verwerkt in pot, blik en diepvries zijn grotendeels verloren gegaan. De bracheorganisatie VIGEF luidt de noodklok.

Oogstmachines kunnen door de natte bodem de gewassen niet bereiken. Hierdoor kunnen ook nieuwe teelten van groenten, zoals bijvoorbeeld sperziebonen niet worden gezaaid, omdat de zaaimachines wegzakken in de doorweekte gronden. De VIGEF sluit zich aan bij de oproep van LTO Nederland: de gevolgen van het noodweer zijn dermate uitzonderlijk en groot dat actief overheidsbeleid noodzakelijk is.

Niet alleen in Nederland

De overvloedige regenval heeft zich niet tot Nederland beperkt. In grote delen van Europa hebben telers en verwerkers van groenten grote schade opgelopen als gevolg van de verloren oogsten. PROFEL, de Europese vereniging van de groenten- en fruitverwerkende industrie, meldt dat ook teeltgebieden in België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk niet meer te bewerken zijn als gevolg van de wateroverlast.

Schade najaarsgewassen

Het is op dit moment nog niet te overzien in welke mate de teelt van de najaarsgewassen zoals witte kool (bestemd voor de productie van zuurkool), rode kool, rode bieten, etc. schade hebben opgelopen. Wel is duidelijk dat bij een omslag naar beter weer de schade aan de teelt van groenten niet meer is in te lopen en er een verhoogd risico is op ziektes in de gewassen. Niet alleen de teelt van groenten bestemd voor de verwerkende industrie is beschadigd of verloren gegaan, ook andere gewassen die in de vollegrond worden geteeld, hebben grote schade opgelopen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin