Doorgaan naar artikel

Eurofins Agro waarschuwt voor geringe beschikbaarheid borium

In 65% van de door Eurofins Agro bemonsterde percelen blijkt het gehalte aan beschikbare borium te laag. Daarom is het voor diverse teelten van groot belang om borium bij te bemesten.

Uit de resultaten van het onderzoek CHECK van Eurofins Agro blijkt dat het tot nu een slecht jaar voor borium is. In slechts 18% van de bemonsterde percelen is het gehalte goed. Voor een kleiner gedeelte zijn de percentages hoog of vrij hoog, maar in 65% van de percelen is het gehalte laag tot zeer laag. Vollegrondsgroentegewassen die gevoelig zijn voor boriumtekorten zijn: knolselderij, bloemkool, broccoli, peen en witlof.

Steeds minder borium in de bodem

Borium is al langer een aandachtspunt. Twee jaar geleden toonde Eurofins Agro al aan dat de gehalten borium in de bodem aan het dalen zijn. In 10 jaar tijd daalde het percentage borium met 10% op lichtere zandgronden. Ook binnen dit seizoen zijn er verschillen zichtbaar. “De gehaltes plantbeschikbare borium (bord) zijn nu lager dan bij de start van het seizoen”, stelt Arjan Reijneveld. Hij is productmanager bij Eurofins Agro. “Borium is zeer uitspoelingsgevoelig. Er wordt wel borium gemineraliseerd, maar in verhouding is er dit jaar veel borium uitgespoeld. Het was of te droog, te koud of juist te nat. Het resultaat is dat er weinig borium beschikbaar komt en meer percelen in de categorie laag vallen dan andere jaren. Dat geldt overigens ook voor zwavel en stikstof, ook nutriënten die afhankelijk zijn van mineralisatie.”

Misverstand over organische stof

Dat percelen met veel organische stof automatisch ook veel borium bevatten, is een misverstand. Uit onderzoek van Eurofins Agro blijkt dat op zandgrond bij organische stofgehaltes tussen de 5 en 10% toch 43% van de percelen een lage boriumtoestand heeft.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin