Doorgaan naar artikel

Te snelle afrijping Chinese kool haalt prijsvorming onderuit

De prijs voor Chinese kool zit zwaar in mineur, veroorzaakt door te snel afrijpende kool die eigenlijk bestemd is voor de bewaring. “Wie nu kan verkopen voor 20 cent per stuk, doet het goed.”

Het warme weer in september – waarvan in Zuid-Nederland 27 dagen met een temperatuur van minstens 20 graden – heeft ervoor gezorgd dat veel Chinese kool voor de bewaring nu al op gewicht is om geoogst te worden. Dat is weken vroeger dan de bedoeling. Een deel van deze kool komt nu al op de markt, omdat nu al bewaren veel extra kosten geeft. Nadelig in dit verband is de huidige groeispurt, na de regen van de afgelopen dagen. Die zorgt er ook voor dat het aanbod hoger is dan de markt aan kan voor een kostendekkende prijs. Een West-Brabantse Chinese koolteler wijst daarnaast op zijn collega’s in Oost-Nederland. “Het is goed mogelijk dat ze iets meer Chinese kool geplant hebben na het slechte weer waarmee ze de afgelopen zomer te kampen hebben gehad”, oppert hij.

De haperende prijsvorming staat overigens niet op zichzelf, want ook voor veel andere (blad)gewassen staat de prijs onder druk, signaleert de genoemde teler. “Voor ijsbergsla geldt hetzelfde als voor Chinese kool: er is nu meer aanbod dan de markt aan kan. Ik hoop dat de aansluiting met het Spaanse aanbod niet te vlot gaat, dan kunnen die telers de komende weken misschien nog wel wat geld verdienen.”

De slechte marktomstandigheden lijken nog niet te zijn doorgedrongen tot in het winkelschap. AH vraagt voor Chinese kool 1,79 euro per stuk, Jumbo 1,79 euro en Plus 1,99 euro.

Verwachting: Ruim aanbod, prijs blijft onder druk.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin