Doorgaan naar artikel

Nieuw bodemherbicide in prei

Wing P heeft onlangs een toelating gekregen voor prei en suikermaïs. De toelating geldt verder voor een groot aantal kleine gewassen, zoals vlinderbloemige groenbemesters en olifantsgras.

De bodemherbicide Wing P is een combinatie van de actieve stoffen pendimethalin en dimethanamide-P. Beide actieve stoffen zijn typische bodemherbiciden met een geringe contactwerking. Het middel is volgens fabrikant BASF effectief tegen onder andere meldesoorten, kruiskruid en grassen. Dat zijn onkruiden die zeker in de preiteelt regelmatig opduiken. De toelating wordt dan ook gezien als een welkome aanvulling op het assortiment aan onkruidbestrijdingsmiddelen dat al een toelating had.

Procedure ‘kleine toepassing’

De toelating voor vlinderbloemige groenbemesters en olifantsgras is beoordeeld volgens de procedure voor een ‘kleine toepassing’. Dat betekent dat er geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek is uitgevoerd. Het is daarom raadzaam in deze ‘gewassen’ eerst een proefbespuiting uit te voeren. Het gebruik in deze teelten komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Aanvraag van BASF

De toelating is tot stand gekomen op aanvraag van BASF Nederland BV in nauwe samenwerking met de Coördinatoren Effectief Middelenpakket, in het kader van een project van het Expert Centre Specialty Crops. Het Expert Centre Speciality Crops is een samenwerkingsverband van LTO Nederland, Plantum, Nefyto, Agrodis, ministerie EZ, Ctgb en Wageningen UR, toegesneden op kleine teelten en de middelen en methoden die van belang zijn om deze teelten mogelijk te blijven maken.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin