Doorgaan naar artikel

Asperge profiteert van vroege lente

Op 25 februari werden de eerste verwarmde asperges uit de vollegrond geoogst. Dat is vier weken eerder dan gebruikelijk. De oorzaak zijn de hoge temperaturen en de vele uren zonlicht. Maar staat de handel en de consument al open voor het proeven van de lente?

‘Proef de Lente!’ is de slogan waarmee het Nederlands Asperge Centrum asperge voor het tweede jaar onder de aandacht brengt. Ondanks dat de lente dit jaar wel heel vroeg begon, lijkt de markt voor asperge ontvankelijk.

Op ZON fruit & vegetables werden deze week voor de sortering AA Extra Wit prijzen van €8,75 tot €11,50 per kilo genoteerd. Vorig week zat dat tussen €9,00 en €12,00 en de week daarvoor tussen €10,63 en €13,25. De sortering AA I-S scoorde deze week tussen €8,15 en €9,53; vorige week tussen €7,83 en €10,75 en de week daarvoor tussen €9,80 en €13,27. Dat zijn niet de prijzen van vorig jaar, want die zaten in 2013 tussen €15,00 en €21,00, maar toen was er van lente ook totaal geen sprake.

Bij The Greenery gaat het om asperge uit de kas met prijzen deze week voor de sortering Extra Wit tussen €9,80 en €10,90. Vorige week werd €7,80 tot €10,25 genoteerd. De sortering AA I-S zat deze week tussen €7,80 en €10,40 en vorige week tussen €7,00 en €9,60.

Kortom, mooie prijzen voor deze tijd van het jaar, en daar komt nog bij dat de stookkosten natuurlijk behoorlijk meevallen.

Telers met kassen, verwarmde asperge, minitunnels en blaastunnels tonen zich dan ook tevreden over het huidige verloop van het nog prille seizoen. “Er is een mooie balans tussen vraag en aanbod. De markt kan het huidige aanbod goed verdragen”, is de algemene mening. Bovendien valt Pasen dit jaar gunstig, waardoor het seizoen wel eens een mooi vervolg zou kunnen krijgen. Want het is niet zo dat de asperges nu al massaal de grond uitschieten. “De koude nachten temperen toch de groei.”

Tendens: stijgend aanbod tegen iets lagere prijzen.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin