Doorgaan naar artikel

Verdere samenwerking groentetelers en verwerker

De Vereniging van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende Industrie (VIGEF) en LTO Nederland gaan samen in het Teelt Overleg (verwerkte) Groente (TOG) onderzoek financieren.

Verwerkers en telers hebben in dat platform TOG al bijna twee jaar structureel overleg over knelpunten en kansen in de teelt en verwerking van industriegroenten. Dit is een volgende stap. De industriegroentetelers en verwerkende industrie gaan nu samen evenveel bijdragen in een fonds en daarmee onderzoek financieren. Beide beslissen over de onderzoeksprogramma’s.

Dat hebben vertegenwoordigers van de verwerkers en de telers onlangs met elkaar afgesproken. Met het verdwijnen van de productschappen is er geen collectieve financiering meer voor onderzoek. Verwerkers en telers zien, in de context van het internationale speelveld van veelal kleinere gewassen, de noodzaak van gezamenlijk onderzoek. Wat beide partijen voor ogen hebben met het fonds, komt per saldo neer op een verlaging van de bijdrage voor onderzoek ten opzichte van de oude productschapsheffing. De verwerkers betalen rechtstreeks aan het fonds. De telers betalen via een verrekening in de contracten.

Op dit moment worden de resultaten van het uitgevoerde onderzoeken in 2013 verzameld en beoordeeld. Op basis van deze resultaten en de ingediende wensen wordt er een programma voor 2014 uitgewerkt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin