Doorgaan naar artikel

Klap Belgische bloemkool- en courgettecontracten

Courgette- en bloemkooltelers krijgen van Belgische verwerkers lagere prijzen (achtereenvolgens 5 en 6 procent).

Het areaal opengrond courgettes zal bovendien dalen in West-Vlaanderen nu Greenyard Foods de productie naar Polen verplaatst, tot grote ontgoocheling van de Belgische Boerenbond.

De contractbesprekingen tussen Belgische groenteverwerkers en telers hebben voor de meeste grote producten als bonen en spinazie niet geleid tot grote contractwijzigingen. Het areaal contractprei voor 2014 staat wel onder druk, omdat er heel veel vrij product aangevoerd werd.

De bewerkelijke teelt van courgettes wordt om redenen van lagere lonen verplaatst naar Polen, zo is telers meegedeeld. De Boerenbond vindt dat telers meer tijd moeten krijgen om daarop in te spelen.

Ook heeft de Boerenbond kwaliteitsvoorstellen gedaan om betere bloemkool te telen. Het is nodig om de teelt in België overeind te houden, verwacht de koepel. Zo moet de aandacht voor vaste verse kolen verscherpen.

De Belgische overleggen zijn de traditionele start van contractbesprekingen in Nederland. Ingewijden vertellen dat Nederlandse contracten niet ver zullen afwijken van Belgische, maar zij noemen de prijsdaling bij bloemkool fors.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin