Doorgaan naar artikel

Hete zomer haalt gewassen en telers onderuit

Het hete weer van de afgelopen weken heeft een vaak zeer ongunstig effect op de kwaliteit en verhandelbaarheid van veel groente en kleinfruit in de openlucht, én op de stemming op veel bedrijven.

Een teler met vollegrondsaardbeien noemt de situatie ronduit dramatisch, wijzend op zijn gekoelde teelten. “Normaal zijn de vruchten de eerste twee oogstrondes in de maat 35 millimeter, gevolgd door vier plukbeurten met 30’ers. In de laatste plukbeurten moeten we sorteren. Momenteel plukken we de eerste ronde 35’ers, maar die maat halen ze feitelijk niet. Daarna twee of drie keer middel. De vierde pluk is het eigenlijk niets meer. Het komt erop neer dat de twee weken teeltachterstand vanwege het late voorjaar inmiddels is omgebogen in een situatie waarbij we een week voorlopen op het teeltschema.”

Murw

Een voorlichter meldt dat plantenkwekers geconfronteerd worden met aanpassingen in de bestelling van wachtbedplanten. “Telers besluiten om hun areaal te beperken. Inmiddels hoor je ook steeds meer geluiden van bedrijven die ermee willen stoppen. Men is gewoonweg murw geslagen.” De eerder aangehaalde teler hoopt vurig op rustiger weer: ‘De gewassen kunnen dan even op adem komen, en ik ook.”



De signalen bij telers van bladgewassen, prei en koolsoorten zijn divers. Tegenover telers die aangeven nauwelijks problemen te hebben met vroegtijdig schot, staan collega’s die met het tegendeel worden geconfronteerd. In de handel zijn ook problemen, meldt een handelaar in Zuid-Nederland. De aanvoer van andijvie is drastisch geslonken, ijsbergsla is alleen beschikbaar in klasse I-2. “Dat kan ook niet anders, na temperaturen als eind vorige week. Ik verwacht de komende weken wel verbetering.” Daarnaast worden kwaliteitproblemen gemeld in prei –dit zijn naweeën van het koude voorjaar- en door rupsen, mineervlieg, wegval door Schlerotinia, en vanwege smet als gevolg van veelvuldig beregenen.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin