Doorgaan naar artikel

Loofresten afsnijden in plaats van frezen

Aspergeloofresten verteren sneller als ze van de plant zijn afgesneden en daarna middenin het winterbed terecht komen. Dat is het idee achter de Aspargo Compact van Coenders Lottum. Het apparaat werd onlangs getoond op een demonstratie loof inwerken bij Adriaan van Meijl in Gastel.

De Spargo Compact freest het ondergronds aanwezige loof niet, maar snijdt de stengels net boven de aspergeplanten af. De bewerking volgt na het hakselen van het bovengronds aanwezige loof. Het ondergronds afsnijden gaat met roterende metalen schijven, waarna de stengels in dezelfde werkgang omhoog getrokken worden. Daarvoor zorgen metalen vingers op de schijven.



In tegenstelling tot bij het ondergronds frezen voorkomt deze aanpak dat stengels aan het gewas blijven hangen en daar achterblijven, aldus adviseur Koen Theelen van Coenders in de toelichting tijdens de demonstratie. Na het afsnijden wordt met een opbouwploeg het winterbed gemaakt, waarbij de stengeldelen in het midden van het bed komen te zitten. Vocht en zuurstof zorgen vervolgens voor de vertering. Volgens Theelen gaat de vertering dusdanig snel dat al na drie weken een zomerbed gemaakt zou kunnen worden.



Coenders organiseert aanstaande woensdag 30 oktober een demonstratie met onder andere de Spargo Compact op een perceel van Jan Peeters, kruising Eerselsberg – Sevenumsedijk. Tijd: 9.00 tot 12.00 uur.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin