Doorgaan naar artikel

Hele bedrijf onder wildnet

Wie denkt dat wild alleen in Nederland problemen geeft, heeft het mis. Heiner Korff in Krefeld, zo’n 20 kilometer voorbij Venlo, moet een groot deel van zijn gewassen consequent direct na planten afdekken om duiven en hazen uit het gewas te houden. IJsbergsla is zijn hoofdgewas.

In het begin van de teelt kan in ijsbergsla in een nacht zo maar tien procent van de planten weg zijn, vertelt Korff, vooral door vraat van hazen. In de tweede helft van de teelt zou de bedekking er vanwege de afnemende kans op wildschade er af kunnen, maar Korff geeft er de voorkeur aan de bedekking tot aan de oogst te laten liggen. Het materiaal werkt ook als bescherming tegen eventuele hagelbuien. De kans op verhageling rond Korffs bedrijf is niet groter is dan elders in de omgeving, maar hij had enkele jaren geleden de pech dat een deel van gewassen getroffen werd door hevige hagel, met enkele honderdduizenden euro’s schade tot gevolg. Dat bracht Korff ertoe maatregelen te nemen om herhaling van dit debacle te voorkomen “Door alles permanent onder netten te houden, zijn de poliskosten voor de hagelverzekering gehalveerd.”

Plussen en minnen

In de zomer ligt er zo’n 50 tot 60 hectare onder een netafdekking. De gewasbescherming gaat over het net heen, evenals de bemesting in gewassen waarin dat aan de orde is. Naast ijsbergsla worden ook bloemkool, koolrabi, andijvie afgedekt.

De kunststof netten zijn leverbaar in diverse kwaliteiten en kleuren. Die diversiteit is gedeeltelijk ook op de velden van Korff te vinden. In het algemeen werkt de netafdekking zeker niet remmend op de teeltduur, geeft hij aan. “Integendeel, de teelt gaat sneller, door minder wind in het gewas, een wat hogere temperatuur en minder verlies van bodemvocht.” Voor de kropvorming zou het wel beter zijn de netten na zo’n twee weken te verwijderen, geeft hij aan, want die verloopt wel wat langzamer. Netten van een lichte kwaliteit –met een laag gewicht per vierkante meter, beïnvloeden de kropvorming het minst, maar zijn het kwetsbaarst.

Duiven kiezen zwart

Minder voor de hand liggend is de voorkeur die duiven lijken te hebben voor de een of andere kleur. Op een veld met ijsbergsla onder groene en zwarte netten, waren de bollen onder het zwarte net vier dagen later oogstbaar dan die onder het groene net.

De vogels hadden een duidelijke voorkeur voor het gewas onder het zwarte net, aldus Korff. In een dit jaar voor het eerst gehouden proef met blauwe, groene, witte netten op ijsbergsla, valt op dat het blauwe net opvallend donkergroene bollen geeft. Korrf: ik weet nog niet of ik dat een voor- of nadeel moet vinden.”



Voor de gewasbescherming in een volvelds afgedekte teelt zijn aparte –onbedekte- spuitpaden nodig. Om daaraan zo min mogelijk teeltopppervlakte op te offeren, werkt Korff met een spuitmachine (Duitse merk LEEB) met 34 meter werkbreedte en 6.000 liter tankinhoud. De spuitvloeistof wordt permanent met 3 bar druk door de spuitboom gepompt, in combinatie met pneumatische afsluiters op de spuitdoppen. Dat maakt zeer kleine vloeistofdoseringen per hectare mogelijk, zonder dat het spuitbeeld wordt verstoord door een te lage werkdruk. Een zelfrijdende spuitmachine is wat Korff betreft geen optie. “Dat scheelt 150.000 euro, niet verstandig.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin