Doorgaan naar artikel

Noodweer Murcia treft 11.000 hectare akkerbouw

In Murcia is zeker 11.000 hectare vollegrondsteelt getroffen door de zware neerslag. De voorlopige schade in akkerbouw wordt geschat op 120 miljoen euro.

Dat bedrag zal waarschijnlijk nog oplopen, melden lokale bronnen. Naar schatting is 11.000 hectare landbouwgrond getroffen. Eerder werden schattingen gemaakt van 4000 à 5000 hectare. Behalve oogsten die volledig verloren zijn gegaan, is er ook veel schade aan wegen en de lokale water- en elektriciteitsvoorzieningen.

Met name het gebied rondom Lorca, waar ook veel ijsbergsla en broccoli wordt geteeld, is zwaar getroffen. De lokale overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen en aanspraak gemaakt op staatssteun. Inmiddels wordt met man en macht gewerkt aan herstel.

De getroffen gebieden zijn moeilijk begaanbaar vanwege de hevige regenval. Omdat veel lokale wegen zijn weggespoeld, resteert vaak niet veel meer dan modderige paden.

In Lorca kwam volgens overheidsinformatie 140,7 liter water per vierkante meter naar beneden. In Puerto Lumbreras, een bergachtig gebied, werd zelfs een recordhoeveelheid van 212,4 liter per vierkante meter gemeten.

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin