Doorgaan naar artikel

Verwerkingslijn voor lente-uien

Het wassen en bossen van lente-uien gebeurt bij Gerard Kouwenberg gestructureerd aan een compleet nieuwe verwerkingslijn.

Gerard Kouwenberg in Beek en Donk (Noord-Brabant) startte enkele jaren geleden met de teelt van lente-uien. Hij gebruikte in eerste instantie een preiverwerkingslijn voor het wassen, snijden en bossen van het product. Die installatie bleek een intensieve leerschool, resulterend in een compleet nieuwe verwerkingslijn die is toegespitst op lente-uien.


De geboste lente-uien, ook wel salade-uien genoemd, worden geleverd van medio mei tot begin november. De eerste teelten komen uit perspotten met 8 planten in een pot. Daarna stapt Kouwenberg over op naakt precisiezaad dat hij zaait op eindafstand.

Valse meeldauw maakt product onverkoopbaar

Het grootste risico in de teelt is valse meeldauw, vooral onder vochtige omstandigheden. De schimmel kan al twee weken in het gewas zitten, voordat de symptomen zich openbaren. Als dat gebeurt is het product onverkoopbaar, omdat de schimmel vlekken op het blad geeft. Alleen preventieve behandeling is mogelijk.

Leergeld betalen bij onkruidbestrijding

Onkruidbestrijding is niet eenvoudig in een open gewas als lente-ui. Maar Kouwenberg heeft dit goed onder de knie. Dat kostte wel wat leergeld. “De eerste adviezen kwamen van een deskundige in de uien. In dat gewas kun je in het tweede vlagstadium een bestrijding uitvoeren. In lente-uien ruim je dan ook het gewas op. Dat moesten we wel ontdekken.”

  • Een inkijkje in in de verwerkingslijn. Hier is tussen alle worteldeeltjes één van de vlindermessen voor de wortels te zien. Verder de prikrol voor de positionering van de uien. - Foto's: Joost Stallen

    Een inkijkje in in de verwerkingslijn. Hier is tussen alle worteldeeltjes één van de vlindermessen voor de wortels te zien. Verder de prikrol voor de positionering van de uien. – Foto’s: Joost Stallen

  • Het eindproduct: 34 centimeter lang, dikte max 16 millimeter, en 125 tot 150 gram per bosje. Het product gaat zo de winkel in.

    Het eindproduct: 34 centimeter lang, dikte max 16 millimeter, en 125 tot 150 gram per bosje. Het product gaat zo de winkel in.

Lees meer over het lente-uienbedrijf van Gerard Kouwenberg in Groenten & Fruit nummer 15, bekijk de digitale editie

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin