Doorgaan naar artikel

Zo werkt de selectieve aspergeoogstmachine van Cerescon

Op donderdag 13 april presenteerde Cerescon zijn gloednieuwe volautomatische, selectieve aspergeoogstmachine. Het detectiesysteem en de oogstmethode zijn gepatenteerd. Het komende seizoen wordt de gepresenteerde 1-rijige bètaversie aan praktijkonderzoek onderworpen.

Het werkingsprincipe van de Cerescon volautomatische, selectieve aspergeoogstmachine is in 5 onderdelen op te splitsen. Daarbij gaat het om de detectiemethode met ondergrondse watersensoren, de oogstmethode door een robotarm, de plastic handling, het afvoeren en verzamelen van de asperges en tenslotte het herstel van de rug.

Aspergetelers betrokken bij ontwikkeling

De benodigde software voor heel het systeem is door Cerescon ontwikkeld op basis van het principe van ‘model based design’. Dat betekent dat geen programmeerregels worden geschreven, maar dat de software wordt gegenereerd door het maken van modellen.

Een User Group van zeven Nederlandse en Duitse aspergetelers en een Limburgse loonwerker waren betrokken bij de ontwikkeling van de machine.

Bekijk ook het filmpje

De fotoreportage (foto’s Stan Verstegen) werd gemaakt op donderdag 13 april, tijdens de presentatie op een aspergeperceel van Asperges Vermeer in Heeze. De machine was aan één kant voor de gelegenheid open gemaakt.

Bekijk in het filmpje de daadwerkelijke oogsthandeling.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin