Doorgaan naar artikel

Precisielandbouw wordt steeds zichtbaarder

Autonoom rijdende trekkers, een nationale proeftuin en pulserende spuitdoppen: precisielandbouw wordt steeds meer gemeengoed.

Precisielandbouw was lange tijd niet meer dan exact recht rijden en automatisch in- en afschakelen van machines op kopakkers en geren. Andere precisielandbouwtoepassingen, zoals variabel poten, zaaien en planten, bekalken en bemesten, hebben volgens specialisten veel potentie, maar ze worden vooralsnog niet opgepakt door de grote massa. Precisielandbouw krijgt in 2018 een impuls via de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL). Hierin wordt alle kennis op het gebied van precisielandbouw samengebracht en bruikbaar gemaakt voor telers. Experts van Wageningen University & Research gaan samen met 6 telers (akkerbouwers en groententelers) precisielandbouwsystemen toetsen in de praktijk.

Artikel gaat verder onder de foto.

Foto: archief Groenten&Fruit

Foto: archief Groenten&Fruit

Autonoom rijdende trekkers

Op technisch gebied worden grote vorderingen gemaakt. Meest aansprekende voorbeeld is de opgang van autonoom rijdende trekkers in Nederland. Er rijden er volgens Precision Makers in Giessen nu 7 rond, hoofdzakelijk compacttrekkers in de fruitteelt. Er zijn er nog 4 in bestelling. Bij akkerbouwer Jacob van den Borne in Reusel (Noord-Brabant) scant een Fendt 210 P robottrekker de bodem met een Fritzmeier bodembemonsteringsapparaat.

Pulserende spuitdop

Een interessante nieuwe precisietechniek die doorbreekt in 2018 zijn pulserende spuitdoppen. Door pulserend met een frequentie van 10 hertz de dop te openen en sluiten, is de afgifte vloeiend te reduceren tot 10% van het normale niveau. Zodoende kan met een dop de afgifte variëren tussen de 100 en 600 liter per hectare, met behoud van druk, spuitbeeld en overlap. Elke dop heeft dus zijn eigen afgifte. Naast een flexibele waterafgifte geeft het systeem in bochten iets meer liters in de buitenbocht en iets minder in de binnenbocht, waardoor op elke vierkante meter ook echt de ingestelde hoeveelheid komt. Artikel gaat verder onder de foto.

Teejet pulserende dop. -
Foto: Mark Pasveer

Teejet pulserende dop. –
Foto: Mark Pasveer

Enkele jaren geleden introduceerden toeleveranciers als Teejet, Rometron en Raven deze techniek, waarna recent de techniek af fabriek ook verkrijgbaar is op spuiten. Amazone biedt dit bijvoorbeeld aan als Swingstop Pro.

Spuitenfabrikant Agrifac heeft in eigen ontwikkeling een pulserende spuitdop ontwikkeld, die op basis van 100 hertz opent en sluit. In februari introduceert de fabrikant zijn eerste toepassing op basis van deze nieuwe techniek: Strict Spray Plus voor bochtencorrectie. Dat komt neer op 80.000 verschillende doseringen per hectare.

Een toekomstige toepassing wordt Dynamic Dose Plus, op 25 centimeter grid spuiten. Dus dop 1 kan op moment X 200 liter per hectare spuiten, terwijl dop 2 ernaast 400 liter geeft, op basis van een gedetailleerde taakkaart. 25 centimeter verder kan dat respectievelijk 300 liter en 200 liter per hectare zijn. Dat komt neer op 80.000 verschillende doseringen per hectare. Precisielandbouw op plantniveau komt daarmee in beeld.

Wetgeving loopt achter

Qua wetgeving voor autonome trekkers is nog weinig geregeld. Net als bijvoorbeeld destijds bij drones. Daar is uiteindelijk wel wetgeving voor gekomen. Het enige wat nu geldt, is dat het mag zolang het voertuig zich bevind op eigen terrein en niet op de openbare weg. Het terrein hoeft ook niet met een hek afgesloten te zijn.

Share this

Afbeelding
Martijn Knuivers

redacteur akkerbouw en mechanisatie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin