Doorgaan naar artikel

Forse krimp bloemkoolproductie West-Duitsland

In westelijk Duitsland daalde de bloemkoolproductie fors tussen 2014 en 2016. Nederland en – met name – België voerden juist maar aan.

Uit marktcijfers van het Duitse marktonderzoeksbureu BLE blijkt dat in Rijnland-Palts het areaal is gedaald van 1.340 hectare naar 837 hectare in 2016, een daling van 37%. In Noordrijn-Westfalen is de productie gedaald van 880 hectare naar 620 hectare, een daling van 30%. Beide deelstaten herbergen nog altijd een fors deel van de bloemkoolproductie in Duitsland. Die daalde van ruim 4.000 hectare naar 3.269 in 2016. Feitelijk is de daling terug te herleiden tot de westelijke deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen. De productiedaling wordt niet opgevangen door meer invoer. Die daalde ook, waardoor een lagere consumptie oorzaak lijkt van de krimp.

Nederland en België hebben wel meer volume uitgevoerd. Beide landen zijn echter kleine aanbieders in vergelijking met de drie hofleveranciers Frankrijk, Italië en Spanje.

Prijsopleving bloemkool in 2017

Of de Duitse krimp de oorzaak is voor het opleven van de bloemkoolprijs in Duitsland in 2017, stelt BLE niet. Voor bloemkool lag de telersprijs het hele jaar op ruim het dubbele van 2010, waardoor de prijsindex van het statistische bureau Destatis ruim boven de 200 punten ligt.

Prijsdruk Spaanse bloemkool

In deze fase van het importseizoen ligt de Spaanse bloemkool relatief zwaar onder prijsdruk. Met een handelsprijs van € 0,98 per stuk is de prijs zo’n € 0,50 onder het niveau van 2017 en ver onder de prijs van die jaren daarvoor.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin