Doorgaan naar artikel

Klimzak maakt klauteren op kisten overbodig

Voor wie vaak een stapel kisten wegneemt en vervolgens op grote hoogte capriolen uithaalt om de hangzak te verplaatsen, is de Mooij Klimzak een optie.

Bewaarspecialist Mooij introduceerde op Potato Europe de stand-alone, verticale opblaasbare Klimzak. Inmiddels heeft Mooij meerdere prototypes bij vaste klanten weggezet. De Klimzak is zo’n ontwikkeling waarvan je denkt: hoe komt het dat zo’n ogenschijnlijk simpel apparaat niet veel eerder is ontwikkeld.

Slijtvaste pvc

De Klimzak oogt eenvoudig, maar het ontwikkelen ervan heeft toch de nodige hoofdbrekens gekost, aldus Mooij-salesmanager Jeroen van Kappel. De kunst was een stevig slijtvaste pvc te vinden, maar ook vouwbaar. De Klimzak moet namelijk regelmatig kunnen worden opgeblazen en leeg laten lopen, zonder dat er beschadiging ontstaat door bijvoorbeeld houtsplinters van de kisten.

Artikel gaat verder onder de foto.

De Mooij Klimzak klimt bij opblazen tussen de kisten omhoog en sluit het beluchtingskanaal af. – Foto: Van Assendelft Fotografie

Grootste Klimzak

Bij opblazen klimt de Klimzak wrijvingsloos tussen de kisten verticaal omhoog, en bij leeglopen zakt de pvc-luchtzak in een verticale stalen buis met een diameter van 30 centimeter. Tussen het voetframe en het topeind zit een veer, die bij leeglopen het boveneind van de zak de buis in trekt. De veer en de buis zorgen ervoor dat de Klimzak bij leeglopen verticaal naar beneden zakt, en niet omvalt. De stalen buis is de helft van de maximale hoogte. De grootste Klimzak voor 6 kisten is leeg met 3,6 meter toch nog aan de hoge kant.

Steekwagen

De Klimzak verzetten gaat net als een steekwagentje. Iets naar achteren hellen tot de wieltjes de vloer raken en de vloerplaat vrijkomt en dan naar voren rijden. Leeg laten lopen, verplaatsen en vervolgens weer opblazen kost slechts enkele minuten. Het steekwagenprincipe is voor verbetering vatbaar, blijkt uit de eerste ervaringen met het prototype.

Veel veiliger

Aanleiding voor Mooij om de Klimzak te ontwikkelen was dat de conventionele verticale hangzak onveilige situaties veroorzaakte in kistenbewaringen bij telers die om de zoveel tijd enkele kisten uit de rij weghalen. Het verplaatsen van een hangzak vergt minimaal 2 man, en telkens bovenop over een kistenstapel van 6 hoog kruipen is ook niet echt veilig.

Twee versies

Er zijn 2 versies: een met alleen een luchtaansluiting en met een drieweg klep. Deze kan aangesloten worden op het luchtsysteem die ook de horizontale luchtzakken bovenin de schuur volblaast, of een Klimzak met een eigen klein luchtpompje en druksensor op 230 Volt. De druksensor is afgeregeld op 20 millibar. Bij deze druk sluit de zak het beluchtingskanaal goed af, maar drukt het geen kisten opzij.

Technische gegevens

  • Merk en type: Mooij Klimzak
  • Breedte vloerplaat: 35 centimeter
  • Max. breedte luchtkanaal: 60 centimeter
  • Gewicht: 40 kilo
  • Max. hoogte: 4,8 meter of 7,2 meter
  • Min. hoogte: 2,4 en 3,6 meter
  • Prijzen: Klimzak op bestaande compressor vanaf € 2.050. Klimzak stand alone (met eigen pomp) vanaf € 2.450.
  • Info: www.mooij-agro.com

Plus

  • veilig
  • sterk materiaal sluit luchtdicht af
  • verplaatsen kan door 1 persoon

Min

  • steekwagenprincipe voor verbetering vatbaar
  • klimzak leeg met 3,6 meter nog vrij hoog

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Martijn Knuivers

redacteur akkerbouw en mechanisatie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin