Doorgaan naar artikel

Prijsverbetering prei lijkt geen eendagsvlieg

In België ligt de aanvoer van prei nog altijd beduidend onder het gebruikelijke niveau. als gevolg van de warme, droge periode eerder in het seizoen. In Duitsland zijn er regionaal kwaliteitsproblemen als gevolg van wateroverlast. Als de voortekenen van een wat aantrekkende prijsvorming in Nederland niet bedriegen, lijkt licht optimisme over de Nederlandse prijsvorming gerechtvaardigd.

Als we 2015 als een gemiddeld jaar beschouwen, dan was de prijs in 2016 duidelijk bovengemiddeld, zeker in de periode van juni tot en met september. Tot nu is 2017 over die periode bekeken een jaar met beduidend lagere prijzen dan in 2015. Er zijn zelfs telers die oogstrijpe prei hebben gefreesd, omdat er anders (nog meer) geld bijgelegd moest worden. Een zorgelijke ontwikkeling, aan de andere kant een verstandig besluit bij een overvolle markt.

Prijs gaat op en neer

Van half juli tot begin augustus lagen prijzen bij ZON fruit & vegetables tussen 15 en 20 cent per kilo voor de sortering Lang Wit. In volgende weken trok de prijs geleidelijk aan tot bijna 60 cent op 21 augustus. Die piek was van korte duur en eind augustus werd een nieuw dieptepunt bereikt met 18 cent. Eind vorige week is er weer een opleving richting 43 cent en dat niveau handhaaft zich deze week met klokprijzen tussen 35 en 40 cent. De voorverkoopprijzen zijn een paar centen lager.

ZON fruit & vegetables constateert een aantrekkende exportvraag, afgemeten aan de toename van aankopen voor de klok door exporterende handelsbedrijven. Ook signaleert de veiling in Duitsland en België problemen met de kwaliteit. In Duitsland komt die onder meer door wateroverlast in sommige regio’s. Dat beeld schept de verwachting dat de huidige prijsopleving meer is dan een ‘eendagsvlieg’.

Geen acties met prei

Voor zover bekend staan in Nederland vooralsnog geen acties met prei gepland. In Duitsland is dat rond het komende ‘Erntefest’ meestal wel het geval. Van die extra vraag zou Nederland, weer en weder dienende, kunnen profiteren. Daarbij is het wel zo dat de aanvoer in Nederland in de komende twee maanden zal toenemen.

Op REO Veiling lag de klokprijs half augustus voor de sortering 3-4 FLMW rond 70 cent per kilo om daarna snel te dalen tot 34 cent op 22 augustus. De daling zet door tot 24 cent op 31 augustus, daarna is sprake van prijsherstel tot een niveau van 59 cent op 8 september. Deze week zakt die prijs in enkele dagen weer flink terug naar 33 tot 35 cent.

Later rooien na droogte

In de streek rond Roeselare zijn nog altijd de gevolgen merkbaar van de droogte eerder dit seizoen. Telers die niet konden beregenen liggen drie tot vier weken achter op hun rooischema en bij telers die wel konden beregenen is dat zo’n 10 tot 14 dagen. De dagelijkse aanvoer op REO Veiling van 250 tot 300 ton onderstreept dat, want dat is 20 tot 30% minder dan gebruikelijk in deze periode van het jaar.

De exportvraag komt vooral uit Zuid-Europa en is constant op een vrij redelijk niveau. De kwaliteit van de Belgische prei is minder dan gewend, vooral door de grotere ziektedruk van trips in de warme, droge periode. Alles op een rijtje zettend, verloopt de afzet van prei op REO Veiling al een tijdje ‘moeizaam’, met af en toe een opleving.

Prognose: Vooruitzicht op redelijke prijzen

Maak zelf prijsvergelijkingen van diverse gewassen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin