Doorgaan naar artikel

Prei in overgang van oud naar nieuw

De koelcellen zijn (vrijwel) leeg en de aanvoer van nieuwe prei is op gang gekomen.

Koelcellen leeg

De laatste notering voor bewaarprei op de REO Veiling is van 12 juni met 53 cent. Bij REO zijn de koelcellen dan ook nagenoeg leeg. De kwaliteit van die prei is ook niet meer dusdanig om er nog lange afstanden mee te gaan rijden. Ook de handel voor de export is daarom overgeschakeld naar de nieuwe prei en de verwachting bij REO is dat de prijs daardoor verder zal aantrekken.

Ook bij ZON fruit&vegetables is sprake van een stijgende lijn sinds begin april. Daar ging de prijs van zo’n 20 cent per kilo voor de sortering Lang Wit naar prijzen van 75 tot 85 cent sinds half mei. Op 14 juni werd de laatste bewaarprei op ZON aangevoerd.

Normale productie

Inmiddels is de aanvoer van nieuwe prei op gang gekomen. Op ZON kwam de eerste nieuwe prei op 1 juni voor de klok. Op REO Veiling en bij ZON wordt die nieuwe prei met prijzen van 80 tot 90 cent per kilo redelijk goed betaald. De prijs ligt bij ZON wat lager dan vorig jaar, maar toen was er ook sprake van wateroverlast en minder productie en aanvoer. Dit jaar ligt de productie en de aanvoer op een normaal niveau.

In tegenstelling tot bij REO heerst bij ZON een wat afwachtende houding als het om de prijs gaat. Door het voorspelde warme weer voor de komende dagen is de verwachting dat de vraag naar prei op de korte termijn in ieder geval niet zal stijgen en de prijzen op hetzelfde niveau zullen blijven.

Figuur: vergelijking prijsvorming over drie jaar voor de sortering 3-4 FLDW op REO Veiling (bron: gfactueel.nl).

Figuur: vergelijking prijsvorming over drie jaar voor de sortering 3-4 FLDW op REO Veiling (bron: gfactueel.nl).

Uitbreiding areaal

In België, maar ook in Nederland, is inmiddels duidelijk dat er het komende seizoen weer iets meer prei geplant zal worden. Dat is enerzijds het gevolg van de prijsvorming in het achterliggende seizoen. Die stimuleert telers meer prei te gaan planten. Achteraf zal blijken of dat slim is, want het afgelopen seizoen bewijst juist dat als er in Europees verband minder prei is, de prijzen beter zijn. In België speelt nog mee dat de diepvriesindustrie om prei verlegen zit voor de periode augustus/september. Een deel van de Vlaamse areaaluitbreiding van 8,7% is daarmee te verklaren.

Markttendens: voorzichtig aantrekkende prijzen.

Maak zelf prijsvergelijkingen op gfactueel.nl

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin