Doorgaan naar artikel

Prijs witlof beleeft matige jaarwisseling

Voor kerst zakte het prijsniveau naar 35 à 55 cent per kilo voor sortering Kort Grof. Dit staat nog steeds.

Begin december werd nog de hoop uitgesproken dat de traditionele ‘sinterklaasdip’ voor witlof achterwege zou blijven. Maar het prijsniveau van rond €1 begin december zakte half december naar 40 cent per kilo voor de sortering Kort Grof. Richting kerst was er sprake van een korte opleving tot rond een euro, maar kort voor kerst zakte het prijspeil al weer snel naar 35 tot 55 cent. Dat niveau bleef sindsdien onveranderd.

Het verloop van de prijsvorming is op de Belgische veilingen BelOrta en REO nagenoeg hetzelfde. Ook bij ZON fruit & vegetabels vertoont het prijsverloop voor de klok een zelfde beeld, maar is het niveau iets lager dan in België.

Het huidige prijsniveau is vergelijkbaar met dat van vorig jaar in dezelfde periode en beduidend lager dan in 2015. Destijds piekte de prijs begin januari juist tot €1,50 om daarna te stabiliseren tussen 80 en 95 cent. Eind januari zette de prijsdaling zich toen voort richting 60 cent. Eind januari 2016 werd het dieptepunt bereikt met prijzen van rond 30 cent.

Prijs witlof beleeft matige jaarwisseling


Onbalans vraag en aanbod

De matige prijsvorming in december wordt toegeschreven aan het te grote aanbod in verhouding tot de vraag. Dat blijkt ook uit de opleving voor kerst toen de vraag tijdelijk aantrok. Het productieniveau in de trekkerijen zit momenteel op een (te) hoog niveau. De hoop is dan ook gevestigd op actiecampagnes in supermarkten, zodat de vraag weer in balans komt met het aanbod en de prijzen mogelijk aantrekken.

Witlof in de supermarkt

Albert Heijn verkoopt verpakt (grof) witlof per vier stuks voor €1,29. Bij Jumbo zijn dat er drie voor €1,09 (€2,18 per kilo). Los kost witlof bij Jumbo €1,78 per kilo. Plus rekent voor los witlof €1,86 per kilo en voor verpakt €1,29 per 500 gram. Dat is ook de prijs die Jan Linders voor een verpakking van 500 gram vraagt.

Prognose: vooralsnog aanhoudend matige prijzen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin