Doorgaan naar artikel

Rijk Zwaan komt met vertraagd verkleurende slasoorten

Zaadfirma Rijk Zwaan werkt aan de veredeling van slasoorten die na verwerking in de snijderij vertraagd verkleuren. Dit seizoen worden de eerste soorten en rassen in de teelt en in de snijderij getest. De verkleuring van het gesneden product ontstaat doordat vrijkomende plantensappen reageren met de zuurstof uit de lucht. Dit wordt aangeduid als ‘oxidatie’.

Rijk Zwaan heeft het door veredeling voor elkaar gekregen die oxidatiegevoeligheid in diverse slasoorten te verminderen, vertelt Arno van Oers op het RZ-proefveld voor vollegrondsgroenten in Fijnaart. Het bedrijf  noemt deze eigenschap knox: vertraagde oxidatie. Aldus wordt naar ernaar gestreefd de verkleuring terug te dringen en zo de houdbaarheid enkele dagen te verlengen. Deze eigenschap zit inmiddels in ijsbergsla, Romeinse sla (cos), Bataviasla, Salanova  botersla, en Salanova crispy sla (ingesneden bladsla).

Bij ijsbergsla zit de oxydatievertragende genetica in het ras 45-161 RZ. Dit ras staat op het demoveld, en ligt in de praktijk, waar het zich ontpopt als sterk tegen rand. Aan de completering van de resistenties tegen de bekende Bremiafysio’s wordt nog gewerkt. 45-161 RZ heeft een korte pit, met aan de binnenkant donker gekleurd gelaagd blad.

Bleekselderij

Eveneens nieuw is het ijsbergslaras Merlinas, door Van Oers gekarakteriseerd als een iets royaler type Diamantinas. Merlinas wordt nu geïntroduceerd. Verder is het zaadbedrijf bezig met de uitbreiding van haar assortiment bleekselderij. Nieuw is Kelvin, dit ras bleek dit voorjaar sterk op schot.

Het demoveld kan tot en met 8 juli bezocht worden, na afspraak met de regiovertegenwoordiger of met proefveldcoördinator Van Oers (06-53305058).

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin