Doorgaan naar artikel

Broccoliseizoen maakt vliegende start

Het is nog maar echt het begin van het seizoen en dat verklaart ook meteen waarom de huidige prijzen van broccoli voor de klok zeer hoog zijn. Deze prijzen zijn dan ook geen graadmeter voor wat er komen gaat als grote broccolitelers in Noord-Holland gaan starten met het draaien van hun programma’s.

Momenteel wordt er alleen in het zuiden van Nederland broccoli geoogst. In het Noorden zal dat naar verwachting in de tweede helft van volgende week van start gaan. De goede prijzen van nu zijn ook te verklaren door de schaarste aan broccoli Europees gezien, omdat in Spanje het seizoen echt voorbij is.

Prijzen bij The Greenery

Op woensdag 25 mei kwam bij The Greenery de eerste broccoli van dit seizoen voor de klok. Het ging om de sorteringen 14 I-1 en 16 I-1. Voor de sortering 14 I-1 (schermgewicht circa 400 gram) werd tussen €2,29 en €2,47 euro betaald; gemiddeld €2,38. De iets zwaardere sortering 16 I-1 (schermgewicht circa 450 gram) klokte met prijzen tussen €2,32 en €2,35 per kilo net ietsje lager dan het gemiddelde van de sortering 14 I-1.

Prijzen bij REO Veiling

Op REO Veiling werd de eerste broccoli op 18 mei al aangevoerd tegen een klokprijs van €1,06 per kilo. Op 20 mei werd €1,41 betaald en op 23 mei €1,43. Op 25 mei was dat weer €1,41. Ook hier zijn de aangevoerde hoeveelheden nog gering.

Situatie in Noord-Holland

In Noord-Holland, waar veruit de meeste broccoli staat, verloopt de groei tot nu toe naar wens. De ontwikkeling is beter dan in 2015, vanwege de korte periode van hogere temperaturen in april en de groeizame omstandigheden in de afgelopen periode met redelijke temperaturen en over het algemeen mooie hoeveelheden neerslag. Zeker in de afgelopen dagen ging de ontwikkeling snel, van nog geen schermknop zichtbaar, naar een scherm van 2 à 3 centimeter een enkele dag later. De eerste broccoli wordt in Noord-Holland in de tweede helft van volgende week verwacht; over tien tot veertien dagen zullen alle broccolitelers aan het oogsten zijn.

Situatie in Zuid-Nederland

In Zuid-Nederland werd 24 mei voor het eerst broccoli geoogst, twee dagen eerder dan vorig jaar. Qua hoeveelheid gaat het meteen al om redelijke aantallen, omdat de gewassen een goede ontwikkeling hebben doorgemaakt. Ook kwalitatief is de broccoli naar wens. Dat alles en de prima prijsvorming door schaarste op de markt, maakt dat de vroege teelt van broccoli dit jaar goed uitpakt. Dat is bij deze risicovolle teelt zeker niet een jaarlijks gegeven. “Dit hebben we in ieder geval vast in de tas”, aldus de teler met vroege broccoli. “Voor de komende weken ziet het er ook nog gunstig uit, mits zich geen extreem warme periodes voordoen. Maar in juli kan het zomaar weer een bloedbad zijn.”

Broccoli in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost (volgens de website Nederlandse) broccoli €1,49 per 500 gram. Bij Jumbo is dat €2,68 per kilo voor Spaanse broccoli. Plus hanteert dezelfde prijs als Albert Heijn, het land van herkomst staat niet vermeld. Bij Jan Linders kost Spaanse broccoli €1,09 per 500 gram.

Vergelijk zelf prijzen en sorteringen van diverse gewassen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin