Doorgaan naar artikel

Witlof tikt kostprijs aan na slechte maanden

De witlofprijzen zitten deze maand in de lift en dat was hard nodig; vanaf november vorig jaar zat de prijsvorming structureel ver onder kostprijs. Overigens is de huidige vergoeding geen vetpot. De kosten worden goedgemaakt en daar heb je het wel mee gehad.

Bronnen noemen uiteenlopende redenen voor het genoemde herstel. Sjaak Gerardts van adviesbureau Chicogrow becijfert dat de weekproductie zo’n 100 ton lager uitvalt dan in andere jaren. “Er was niet veel te veel lof op de markt, maar wel wat te veel. Die wat lagere productie werkt blijkbaar als een kantelpunt in de markt, wat weer bevestigt dat we met de afzet moeten in de richting van ‘produceren wat de markt vraagt en niet produceren wat haalbaar is’. De reden voor de productie-afname ziet hij onder andere in stoppende (winter)trekkers. “Ik heb het idee dat producenten die in het voorjaar stoppen, daar deze keer wat sneller mee zijn.” Teler Leen de Kok in Kerkwerve voegt eraan toe vanuit de praktijk signalen te krijgen dat de productie per vierkant meter wat sneller zakt dan aanvankelijk werd ingeschat.

Behoorlijke vraag

Opvallend is dat de matige prijsvorming lange tijd hand in hand ging met een aanhoudend vlotte vraag, geven verschillende bronnen aan. Dat wordt ook gesignaleerd door een woordvoerder van Belorta, die eraan toevoegt dat de aanvoer op ‘zijn’ veiling met wekelijks 500 tot 600 ton vooralsnog op een vergelijkbaar niveau zit als de voorbije periode. “We zien dat de binnenlandse vraag én de export vlot lopen. De buitenlandse vraag komt uit alle landen die witlof vragen, er is geen bestemming die daar specifiek uitspringt. Dat er nu sprake is van enig prijsherstel, hangt wellicht samen met de versteviging van de prijsvorming van andere (blad)groenten”, vermoedt hij.

Franse productie naar beneden bijgesteld

In Frankrijk lijkt de productie eveneens lager uit te vallen dan aanvankelijk gedacht. Agreste (een onderdeel van het Franse ministerie van Landbouw) mikte er in december nog op dat de huidige jaarproductie in vergelijking met 2014/2015 zo’n 7 procent hoger zou zijn. Die extra productie zou zich het hele seizoen manifesteren. In haar laatste rapportage van februari, is die productietoename bijgesteld naar ‘slechts’ 3 procent, en gaat die zich pas aandienen vanaf april/mei.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin