Doorgaan naar artikel

Sluitkool: rustige markt met redelijke prijzen

Zowel bij rode- als bij wittekool is sprake van een rustige markt en een dito prijsvorming. Handelskantoor Tuindersbelang noteert voor wittekool al meer dan een week een gemiddelde van 17 cent, en voor rode kool 32 cent. Er lijkt wel wat druk op de prijs te staan.

De huidige prijzen ligt enkele centen boven die van begin vorige week, bij een beperkt aanbod van kool die niet voor de langere bewaring is bestemd. Een jaar geleden werd in december voor wittekool (36 stuks/100 kilo) 20 tot 23 cent per kilo betaald. De positieve stemming die daardoor werd aangewakkerd, werd uiteindelijk niet waar gemaakt, resulterend in een belabberde prijsvorming vanaf juni.

Redelijk

Het huidige prijsniveau is alleszins redelijk te noemen. “We hebben de huidige prijsvorming dus ook wel nodig”, aldus een teler. Aan voorspellingen voor de prijsontwikkeling waagt hij zich vooralsnog niet. Wel stelt hij vast dit jaar – net als zijn collega’s – dat de productie lager is uitgevallen dan verwacht mocht worden. Droogte in de zomer heeft niets veranderd aan het aantal kolen per hectare, maar wel gezorgd voor een wat fijnere maatsortering.

De mooie prijsvorming voor rode kool is aan te duiden als ‘lui-duur’: er is wel handel, maar in zeer beperkte hoeveelheden.

Rustig

In het belangrijke Duitse koolgebied Dithmarschen ligt de prijsvorming voor de belangrijkste sortering (2,5 kilo per stuk) op 15 cent, weet woordvoerder Jan Raspel van Gemüseberatungsring Dithmarschen. Fijnere kool (1,5 tot 2 kilo) doet hier 18 tot 20 cent, voor bewaarkool voor Krautsalat wordt gemiddeld 9 cent per kilo betaald. De vraag naar kool voor de versmarkt is normaal voor december, stelt hij vast, de vraag naar industriekool is rustig. Net als in Nederland ligt de Noord-Duitse productie aan de lage kant, zo’n 10% minder dan normaal.

Pools industrie-aanbod

Volgens insiders wordt de huidige markt voor sluitkool (met name in de grote maten voor industriedoeleinden) momenteel gedomineerd door kool uit Polen en West-Rusland. Vooral in Polen zou sprake zijn van een goede productie. De oogst in Hongarije is ondermaats uitgevallen, het is de vraag of ze dat tekort gaan aanvullen met kool uit West-Europa.

Verwachting: rustige markt, prijsvorming handhaaft zich

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin