Doorgaan naar artikel

Witlof houdt goede prijzen vast

Met prijzen van ruim boven de anderhalve euro in België voor de belangrijkste sortering ‘kort dik’ en van rond de 1,30 euro per kilo in Nederland, wordt het product mooi betaald.

Een oplopend prijsniveau is jaarlijks in deze periode wel zichtbaar als de producenten overschakelen naar nieuwe wortels, maar zet dit najaar wat steviger door. Of, zoals een BelOrta-teler -doelend op de huidige voorverkoop- het beleeft: ‘de kroppen gaan als zoete broodjes over de toonbank.’

Algemeen wordt als reden voor de vanaf weken 39/40 ingezette prijsontwikkeling gewezen op de matige productie van de oude witlofwortels, en de verwachting dat de nieuwe wortels door het rommelig verlopen groeiseizoen ook geen topproducties zullen gaan geven. De stemming wordt dus vooral bepaald door het aanbod, en niet zo zeer door de vraag. Op de Belgische veilingen leidde dat de voorbije weken zelfs tot prijspieken boven de 2 euro. Veel telers starten in weken 43/44 met het opzetten van de nieuwe wortels, het lof hiervan komt over twee, drie weken in productie.

Sinterklaasweek

Verwacht wordt ook dat de gunstige prijsvorming nog even standhoudt. Een traditioneel ijkpunt vormt de week van Sinterklaas, de afzet van witlof verloopt in deze week vaak wat stroever, dat gaat hand in hand met een dip in de prijsvorming. Deze keer wordt erop gerekend dat deze terugval uitblijft, of beperkt zal blijven.

Wisselende worteloogst

De oogst van de nieuwe wortels verloopt tot op heden voorspoedig, aldus Geert Langerak van het in de handel van witlofwortels gespecialiseerde bedrijf Flevolof. “Dat geldt met name in Nederland, kijkend naar het aantal wortels in de bruikbare maat. In Frankrijk is de productieproductie wat minder, in België valt die tegen. Alles bij elkaar zullen er voldoende wortels zijn, maar er is zeker geen sprake van een overvloedige beschikbaarheid”.

 

Verwachting: prijsvorming blijft op niveau

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin