Doorgaan naar artikel

Nederlandse prei blijft financieel ondergewaardeerd

‘Goede verwachtingen voor prei tot in december’, dat was begin oktober de kop van een marktanalyse voor prei op gfactueel.nl. Ruim een maand later terugblikkend, is dat toen te optimistisch ingeschat, in ieder geval voor Nederland. In vergelijking met België blijft de prijsvorming behoorlijk achter, al weken achtereen fluctuerend tussen 35 en 55 cent.

Dat de prijsvorming in Nederland achterblijft bij de aanvankelijke verwachting, is gezien de productie niet logisch. In vergelijking met vorig jaar liggen de producties 10 tot 20 procent lager. Daarnaast is er momenteel sprak van groeistagnatie, terwijl november en december 2015 zich juist ontpopten als regelrechte groeimaanden. Dan zou je redelijke prijzen mogen verwachten. Bovendien valt op dat de prijsvorming amper stabiliteit weet te vinden. Bronnen wijzen erop dat de prijzen voor de klok in het begin van de week vaak lager zijn dan aan het van de week, soms met verschillen van 10 cent per dag. Blijkbaar lukt het niet om dat beperkte klokaanbod tegen redelijke prijzen weg te krijgen, terwijl die prijsvorming blijkbaar wel werkt als een soort trendsetter.

België/Duitsland

Het contrast met omringende landen is groot. In Duitsland worden kiloprijzen van 55 tot 60 cent, en in België is de klokprijs zowat het hele jaar al structureel hoger. Weliswaar kampen de Vlaamse telers ook nog met de productiedervende naweeën van de voorbije zomer, maar daar staat tegenover dat er een goede vraag voor de klok bestaat. Een Nederlandse teler: bij ons wordt veel prei afgezet op basis van vaste relaties en overeenkomsten. Voor wat voor de klok komt, moet vaak extra afzet gezocht worden. In België komt structureel veel voor de klok, iedereen mag daar kopen, en iedereen koopt daar ook. Bovendien hebben de Belgische veilingen de laatste jaren veel werk gemaakt van de verkoop aan Frankrijk, het lijkt me dat ze daar nu de vruchten van plukken.”

Oplopende prijzen?

Wat gaan de komende weken en maanden brengen? Bijna niemand durft zich aan die bespiegeling te wagen. Maar je zou toch zeggen dat de wind onderhand moet draaien, in de richting van een structureel betere prijsvorming? Tien tot twintig procent minder productie dan andere jaren, en momenteel een stagnerende gewasgroei. Wat moet er nog meer gebeuren?

Verwachting: afwachten, de prijs moet logischerwijs gaan oplopen.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin