Doorgaan naar artikel

Succes ‘Tracer op de tray’ bij kool valt of staat met hoeveelheid water

Het etiket van Tracer vermeldt voor toepassing op de tray om de kluiten voorafgaand aan de behandeling te bevochtigen met 0,2 liter per vierkante meter tray, en na de behandeling met anderhalve liter per vierkant meter. Meer water geven –vooraf en/of achteraf leidt ertoe dat de opname van werkzame stof in de plant sterk vermindert, met de afname van de werking op koolvlieg en koolmot als reëel risico.

Op ROC Westmaas is gevolgd hoe de opname van de werkzame stof (spinosad) in de plant beïnvloed wordt door de hoeveelheid vocht die de planten voor en/of na de Tracerbehandeling te verwerken krijgen: door de planten op de tray zelf met water te begieten, of door natuurlijke neerslag. De proefplanten waren op 14 augustus aangegoten, steeds 15 milliliter in 5 liter water voor 1200 planten, waarna na 18 dagen later (op 1 september) het gehalte spinosad in de planten werd bepaald.

Veel water vooraf

Na de toepassing van Spinosad op een natte kluit (de planten waren vooraf nat gemaakt met 1 liter water per vierkante meter, dat is 5 maal de etiketadvisering) was het spinosadgehalte in de planten na 18 dagen lager: dat bedroeg slechts  38 procent van het gehalte in vergelijking met vooraf nat maken volgens het etiket (= 0,2 l/m2).

Veel water achteraf

In een tweede proef waren de planten vooraf volgens het etiketadvies nat gemaakt, en werden met veel water nageregend. Dit gebeurde met 5 liter per vierkante meter, (dus ruim 3 x zo veel als volgens het etiketadvies van anderhalve liter).

Dat bleek nog ongunstiger dan te veel water voorafgaand aan de behandeling, want na 18 dagen werd slechts 28 procent van de werkzame stof terug gevonden in vergelijking met ‘naregenen volgens het etiket’.

Te weinig naregenen na de Tracertoepassing was overigens ook niet goed, want daarna werd 62 procent van de werkzame stof terug gevonden.

Langdurig nadelig

De proef werd na de eerste analyse op 1 september voortgezet: een deel van de planten werd nogmaals licht bevochtigd, en een ander deel kreeg 10 liter water per vierkante meter te verwerken. Op 16 september (twee weken later) werden de planten weer onderzocht: en weer bleek dat ‘veel water’ uitermate ongunstig is voor de hoeveelheid werkzame stof die kan worden opgenomen.

 

Conclusie: te veel water voorafgaand en/óf na de behandeling met Tracer op de tray gaat ten koste van de hoeveelheid werkzame stof in de planten.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin