Doorgaan naar artikel

Presentatie rasinformatie witlof 2015

Het aantal nieuwe witlofrassen dat op de markt komt is in vergelijking met enkele jaren geleden wat kleiner, constateert onderzoeker Wim Hubrechts van de Belgische Nationale Proeftuin voor Witloof in Herent. Toch zijn er een aantal Franse nieuwkomers te melden.

Enkele nieuwe Franse rassen zijn Bingo (vroeg) en Podium (laat/zeer laat) van zaadbedrijf Hoquet en het ras Etamine (vroeg/winter) van zaadbedrijf Vilmorin. Het waren ook deze drie rassen die Hubrechts onlangs besprak tijdens een zeer druk bezochte bijeenkomst in Herent (>70 personen).

Internationaal onderzoek

De drie nieuwkomers maken onderdeel uit van de beschikbare witlofrassen, die jaarlijks worden  onderzocht in het kader van de internationale rassenproeven waaraan de proeftuin deelneemt, met de proefcentra in  Rumbeke Beitem (Inagro ) en in het Franse Arras (Association des Producteurs dÉndives). De rassen zijn internationaal uitgewisseld en steeds onder gelijke omstandigheden getrokken. De wortels komen steeds van vier herkomsten (Herent, Arras, Rumbeke-Beitem en Graincourt). De in het onderzoek verkregen informatie wordt verder aangevuld met ervaringen uit een groot aantal praktijkbronnen.

Winterrassen

Onderzoeker Hubrechts lichtte verder het onderzoek toe met winterrassen Platine, Hermès, Baccara en een nog onbekend ras met wortels van vier herkomsten, en met Baccara, Fakir, Flexine, Ombline, Symphony, Takine, en Topscore. Voor deze laatste zeven rassen  zijn wortels afkomstig van een proefperceel in Herent. (met wat Sclerotiniadruk in het veld).

Rassenlijst 2015

De rassenlijst voor 2015 is te vinden op de website van  de Proeftuin voor Witloof in Herent, of rechtstreeks hier te downloaden. De informatie over  de genoemde nieuwkomers en over het onderzoek met winterrassen is eveneens te vinden op de website van de proeftuin, of rechtstreeks hier te downloaden.

Bekijk ook onderstaande fotoserie over de nieuwe rassen en het onderzoek naar winterrassen, met aanvullende informatie die door onderzoeker Hubrechts tijdens de bijeenkomst in Herent werd verstrekt.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin