Doorgaan naar artikel

Wortels witlofrassen voor late trek stellen hun eigen eisen

Aan witlofrassen voor de late trek ontbreekt het niet, maar voor een goed oogstresultaat moeten de wortels wel voldoen aan enkele stringente kwaliteitvoorwaarden. Aldus bleek eind vorige week vrijdag tijdens een bespreking op het witlofteeltbedrijf van Peter Kortstra in Marknesse van rassen van zaadfirma’s Hazera en Hoquet/Chicosem.

Chicosem toonde onder andere zes partijen van het late ras Podium van verschillende herkomsten.  “Podium is een van de belangrijkste vervangers voor Vintor”, aldus Chicosem-adviseur Bart Hesen (Vintor blijft overigens nog gewoon beschikbaar voor de praktijk, na de recente overname van dit ras door zaadfirma Hoquet).

Chicosem

De wortels in de Podiumproef waren allemaal op dezelfde manier getrokken, bij een vlak trekregime (watertemperatuur 15 graden Celsius). Als algemene trend in deze proef kwam naar voren dat de wortels van Podium over voldoende maat moeten beschikken, met voldoende droge stofinhoud. In de herkomstvergelijking gaven de wortels met het hoogste droge stofpercentage (27 procent) de mooiste kroppen. De partij met de minste inhoud (22 procent droge stof in deze proef) leverde meer kroppen met wat draaiing. Chicosem adviseert Podium voor de trek vanaf juli. In België wordt het ras ook al wel vanaf maart/april gebruikt.

Andere late rassen van Chicosem waren Topmodel en Symfonie. Kanttekening was ook hier dat met name Topmodel -net als Podium-, over voldoende inhoud moet beschikken. Voor Symphonie geldt dat laatste in iets mindere mate. Nieuwkomer OK-398 geeft wat spitser lof, en lijkt meer geschikt voor de Belgische markt.

Verder was de aanwezigheid opvallend van de rassen First Lady (trekadvies tot eind juli) en OK-73R (tot juni/juli). Chicosem had deze rassen erbij gezet, om te illustreren dat beide bij langer trekken dan het advies ook nog goed mee kunnen.

Hazera

Hazera toonde het ras Flexine, dat ze adviseert voor oogsten vanaf begin april tot en met eind november (een enkele teler start in januari al met Flexine, met goed resultaat. Hazera  adviseert dat overigens niet)

De wortels waren van drie herkomsten, met uiteenlopende droge stofpercentages en N-inhouden. Ze waren vanaf 26 september getrokken in een cel tegelijk met het ras Vintor (15 graden celtemperatuur en 15,3 graden bassintemperatuur. Dat is een graad lager dan optimaal is voor Flexine).

Algemene conclusie uit de vergelijking is, aldus adviseur Arie Oomen van zaadfirma Hazera, dat als het de bedoeling is Flexine te gebruiken tot het einde van het seizoen, daarmee rekening gehouden moet worden tijdens de teelt: met een droge stofpercentage in de wortels van maximaal 25 procent –ideaal is 23 á 24 procent- , in combinatie met een voldoende N-cijfer (1200 tot 1400 ppm).

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin