Doorgaan naar artikel

Preimarkt leeft wat op

Met prijzen boven 50 cent per kilo maakt de preimarkt momenteel een opleving door. Was er jaren geleden bij dergelijke prijzen sprake van pas op de plaats maken als het om leveren gaat, nu wordt er zelfs een tandje bijgezet om te profiteren van deze ‘verademende’ prijzen.

Het feit dat de voor prei toonaangevende REO Veiling vorig jaar 20 miljoen minder omzet draaide, is voornamelijk te wijten aan de achterblijvende prijsvorming bij prei, want er werd nauwelijks minder prei geplant in West-Vlaanderen. In de eerste week van 2015 maakt de veiling echter een mooie start met prijzen boven 50 cent per kilo. De aantrekkende vraag vanuit Duitsland is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor deze betere prijsvorming, mede omdat de vorst in de landen oostelijk gelegen van België en Nederland harder heeft toegeslagen dan bij ons.

De REO Veiling zocht juist naar nieuwe afzetkanalen richting Rusland, maar door de boycot werden die inspanningen volledig tenietgedaan. “Er wordt veel gepraat over het effect van de boycot op de afzet van tomaat, appel en peer, maar voor ons is het effect op de afzet van prei ronduit dramatisch”, aldus de woordvoerder van REO.

Gezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen met stijgende temperaturen ligt het voor de hand dat de prijzen zich niet op het huidige niveau zullen handhaven. Ondanks de wat wisselende omstandigheden is de kwaliteit en houdbaarheid van de huidige prei ronduit goed. “We hebben te maken met winterrassen en die zijn qua kleur en kwaliteit prima. Dat is met een aantrekkende exportvraag wel positief. In de afgelopen periode met herfstrassen was dat toch wel wat minder”, blikt de woordvoerder terug.

Ook bij ZON fruit & vegetables en The Greenery schommelden de prijzen voor kwaliteit I de afgelopen week rond de 50 cent per kilo.

Verwachting: constante aanvoer tegen lagere prijzen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin