Doorgaan naar artikel

Winterbloemkool heeft de wind mee

Een jaar geleden haalde een zeer beperkt deel van de winterbloemkool de eindstreep; in 2012 vroor alle bloemkool kapot. Het verklaart waarom de telers die nog winterbloemkool telen, deze keer de vroegste rassen slechts mondjesmaat teelden.

Teler Ton Slagter uit Andijk schat dat er in vergelijking met vorig jaar ongeveer een derde minder is aangeplant. Hij noemt een gemiddeld prijsniveau van 90 cent tot een euro per stuk.

Klanten in de supermarkten zullen die eerste Hollandse bloemkool vaak nog niet vinden: omdat de leverzekerheid in deze periode nog niet gegarandeerd is, wordt zeker de helft van de winkelschappen nog gevuld met bloemkool uit Frankrijk en Spanje. Dat Spaanse product zal nog zo’n veertien dagen in de supermarkten te vinden zijn en de Franse kool nog wel een maand. De kwaliteit van dat Franse product is daarbij niet geweldig, merkt bloemkoolspecialist Joop Hof van zaadfirma Syngenta op. De kwaliteit van de Nederlandse bloemkool noemt hij “gewoon goed”.

Door de weersomstandigheden loopt de teelt wel voor op de planning. Gemiddeld genomen wordt de laatste winterbloemkool begin mei gesneden, deze keer kan dat al eind april worden. Een oogstgat tussen deze teelt en de vroegste pottenteelt zal, als het huidige groeizame weer aanhoudt, beperkt blijven, meent Slagter. Hij gaat ervan uit dat de vroegste zomerbloemkool begin mei al klaar kan zijn. Dat zou in vergelijking met het zeer late voorjaar van 2013 dan een voorsprong van vier weken opleveren.

Over de prijsvorming in de komende weken zijn zowel Slagter als Hof optimistisch: die blijft minimaal overeind of trekt nog wat aan. Slagter: “je mag verwachten dat er wat meer bloemkool gaat komen, maar het gaat zeker niet uit de hand lopen. Bovendien krimpt het buitenlands aanbod”.

Verwachting voor winterbloemkool: positief.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin