Doorgaan naar artikel

Spruiten: gewoontjes op ingekakte markt

Spruitenseizoen 2013/2014 is hard op weg de geschiedenis in te gaan als ‘heel gewoontjes’, met te lage prijzen in verhouding tot de kosten.

Engeland is, in tegenstelling tot vorige winter, geen moment aan de markt geweest. Of zoals een bron omschrijft: “het is behalve de eerste twee oogstweken geen moment spannend geweest. De afnemers bedenken wat ze nodig hebben, betalen 31 cent per kilo en krijgen vervolgens hun zin.”



Voor de producenten betekent het dat ze nu met de huidige rassen en productieniveaus structureel 10 cent per kilo tekort komen. “Dat er nog geen telers uitgevallen zijn, is omdat men van het vorige seizoen nog geld en het positieve gevoel over had. Dat is dus nu dus wel weg”.



‘We proberen de prijs zo goed mogelijk in stand te houden”, omschrijft een andere teler het marktgevoel, dat misschien het beste aangeduid kan worden met ‘ingekakt’. “Enkele weken hebben we af en toe eens een dag uit de productie gehaald. Door op een dag in de week niet te plukken, heb je de cellen op vrijdag leeg en kun je de daarop volgende week weer vers beginnen. Ik denk dat we de prijsvorming daarmee in stand hebben gehouden.



De komende weken, met dalende aanvoeren, een basis vormt voor marktherstel, is de vraag, al helemaal gezien het slappe winterweer. Half-optimistisch: “Ik verwacht dat de prijs aantrekt” Realistisch: “ik moet  het eerst maar eens zien gebeuren.”

Op REO in Roeselare ligt het prijsniveau iets hoger, signaleert veilingspecialist Rick Decadt, met rond 40 cent per kilo voor de sortering 33+. Volgens Nederlandse maatstaven is dat een mooie B-sortering, omdat dit de uitgesorteerde bovenmaat-spruiten zijn van fijne industrierassen. Die prijsvorming gaat hand in hand met een zeer matige aanvoer. De telers hebben volgens Decadt weinig animo om veel gas te geven, om te voorkomen dat de markt overvoerd wordt. “Als dat zo doorgaat, blijven onze telers tot half maart plukken, dat is laat.”



Verwachting: voortkabbelend op het huidig lauwe niveau.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin