Doorgaan naar artikel

Tuinders schikken voor € 25 miljoen in fraudezaak

De in 2010 aan het licht gekomen fraude door tuinders in Noord-Brabant en Limburg is uitgelopen op een megaschikking van € 25 miljoen.

Naast de miljoenen die de tuinders alsnog in de schatkist storten zijn zij akkoord gegaan met werkstraffen variërend van 60 tot 120 uur. Dat maakte het Openbaar Ministerie eind vorige week bekend. Eerder al werd voor miljoenen bij de tuinders en andere betrokken ondernemers in beslag genomen.

De tuinders en hun medeplichtigen werden in 2010 door de politie aangehouden in de zaak met codenaam Soho, voor grootscheepse schijnconstructies met buitenlandse arbeiders en belastingfraude. De telers van aardbeien, frambozen, asperges en champignons verkochten tussen 2006 en 2010 hun product nog voor de oogst voor een laag bedrag aan bedrijven in Polen, Cyprus en Luxemburg.

Winst bleef buiten de boeken

De werkelijke opbrengst was veel hoger. Maar die winst, die door de buitenlandse bedrijven en de Nederlandse telers werd verdeeld, bleef buiten de boeken van de telers. De fiscus had zo het nakijken. Ook betaalden de tuinders over de arbeid door buitenlands oogstpersoneel onvoldoende sociale premies en belasting.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin