Doorgaan naar artikel

Rob Baan maakt tuinbouwfeest van werkbezoek Koningin Maxima

Koningin Máxima bezocht vanmiddag het Westlandse glastuinbouwbedrijf Koppert Cress. Rob Baan leidde haar en Klaas Knot rond. De president van de Nederlandsche Bank was er als voorzitter van de Stichting Koning Willem I, die Koppert Cress vorig jaar de prijs voor duurzaam ondernemerschap toekende.

Normaal worden werkbezoeken van de koningin niet aangekondigd. Maar de Rijksvoorlichtingsdienst vond dit bezoekje opmerkelijk genoeg om ruim van tevoren bekend te maken. Veel algemene pers, royaltypers en vakpers kon dan ook meelopen met de ronde door een van de modernste glastuinbouwbedrijven van Nederland.

Burgemeester Sjaak van der Tak verwelkomt koningin Maxima tussen de Westlandse kassen. - foto: Ton van der Scheer

Burgemeester Sjaak van der Tak verwelkomt koningin Maxima tussen de Westlandse kassen. – foto: Ton van der Scheer

“Ik wilde er een tuinbouwfeestje van maken en dat is aardig gelukt”, aldus de trotse prijswinnende ondernemer Rob Baan. Hij gaf Máxima een kijkje in een van de smaaklessen die op het bedrijf worden gegeven aan regionale basisschoolleerlingen. Sinds vijf jaar is het bijna elke week raak en hebben dus al een kleine vijfduizend kinderen hier kennis gemaakt met de bijzondere smaken van groente, fruit en cressen in allerlei combinaties, zoals een blokje koolrabi met saffraan.

Robs zoon Stijn leidde de tweede groep rond door de  kassen van het familiebedrijf dat eind 2016 de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemernschap won. - foto: Ton van der Scheer

Robs zoon Stijn leidde de tweede groep rond door de kassen van het familiebedrijf dat eind 2016 de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemernschap won. – foto: Ton van der Scheer

Eigen proeftuin

De koningin en de bankdirecteur kregen verder uitleg over de aantrekkingskracht van dit bedrijf op sterrenchefs van over de gehele wereld, over de eigen proeftuin waar een team van smaakontdekkers planten van over de gehele wereld cultiveert, de kassen met verschillende soorten groeilicht, zoals ledlicht met en zonder daglicht erbij, het nieuwe terugkoelsysteem gecombineerd met logistiek van uitlevering van de cressen en over het eigen unieke bedrijfsrestaurant.

De cressen groeien onder alle soorten licht en kunnen volgens Stijn Baan ook in lagen, wel vijftien hoog. - foto: Ton van der Scheer

De cressen groeien onder alle soorten licht en kunnen volgens Stijn Baan ook in lagen, wel vijftien hoog. – foto: Ton van der Scheer

Nationaal actieplan

In dat bedrijfsrestaurant kreeg het hoge bezoek ook uitleg over het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit. Sinds januari dit jaar is daar behalve tv-kok Rudloph van Veen ook huisarts Tamara de Weijer ammassadeur van. “Ik zie zoveel mensen in mijn spreekkamer die veel meer geholpen zouden zijn met een bezoek aan de groenteboer dan aan de apotheek. Mensen krijgen op steeds jongere leeftijd Diabetes Type II, ouderdomssuikerziekte. Dan ben je vanaf soms al je 28ste een leven lang aan de insuline en allerlei andere geneesmiddelen voor bijkomende kwalen. Terwijl je dat kunt voorkomen, door gezonder te eten.”

Koningin Maxima ziet er onder elk licht schitterend uit. - foto: Ton van der Scheer

Koningin Maxima ziet er onder elk licht schitterend uit. – foto: Ton van der Scheer

Ministerie van Voeding

Rob Baan brak meteen een lans voor één ministerie van Voeding, waar economische zaken en landbouw én volksgezondheid onder zou moeten vallen. “Nu is het zo dat de een van alles produceert wat je niet nodig hebt en de ander de schade moet repareren.”

In bedrijfsrestaurant Rob & Bob wordt alleen vegetarisch gekookt verzekert chefkok Robert van Kruijssen aan Klaas Knot en Koningin Maxima. - foto: Ton van der Scheer

In bedrijfsrestaurant Rob & Bob wordt alleen vegetarisch gekookt verzekert chefkok Robert van Kruijssen aan Klaas Knot en Koningin Maxima. – foto: Ton van der Scheer

Huisarts De Weijer weet dat in Argentinië mede door de bovengemiddelde vleesconsumptie extra veel diabetes voorkomt. Maar ze kon medlen dat Maxima prima op de hoogte was van de aambevolen hoeveelheid groente die wij zouden moeten eten (250 gram per dag) en dat 350 gram eigenli9jk nog veel beter is. Of ze ook werk wil gaan maken van de door Rob Baan aangeprezen Dutch Cuisine (met verhouding groente versus vlees van 80 staat tot 20) in de palieskeuken, die vraag blijft nog onbeantwoord.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin